ZABRINUTE EVROPSKE TETKE Plima s desna, Nemačka u centru zbivanja
Foto: EPA/EPA/CLEMENS BILAN

U tekstu se ukazuje da u okolnostima porasti ilegalne imigracije, opadajuće ekonomije, i rata koji i dalje traje u Ukrajini, stranke desnice širom Evrope doživljavaju procvat tako što ili formiraju vlade ili prete da ''tektonski pomere udesno kompletan evropski politički pejzaž'', ali da uspon desnice u Nemačkoj ima fundamentalno drugačije značenje.

Tokom prošle godine, podrška antiimigrantskoj, proruskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) skoro se udvostručila na više od 20 odsto, pa je ta stranka sada na drugom mestu po popularnosti u najmoćnijoj evropskoj ekonomiji, sa samo pet procentnih poena iza Demohrišćana desnog centra.

Veliki deo rastuće popularnosti AfD-a može se pripisati sukobima i neredima u koaliciji kancelara Olafa Šolca sa Zelenima i liberalnim Slobodnim demokratamana na razne teme - od klimatske politike do subvencija za zaštitu dece.

Pored toga, kao primarni pokretač uspeha AfD-a navodi se i migracija i dodaje da je ta stranka uspela da iskoristi zabrinutost velikog broja stanovnika da je vlast potpuno izgubila kontrolu nad granicama.

U Nemačkoj je takođe zabeležen značajan porast kriminala, a mnogi Nemci vide vezu između toga i migracija, navodi Politiko.

Prema policijskim podacima, stranci, koji predstavljaju oko 16 odsto nemačke populacije od 83 miliona ljudi, činili su oko jedne trećine svih osumnjičenih za zločin u 2022. godini.

Treća stavka koja se uzima kao značajna za porast populacije AfD-a je rat u Ukrajini, za koji ta stranka tvrdi da guši nemačku ekonomiju, navodi Politiko.

U tekstu se ocenjuje da, za razliku od većine populističkih lidera koji su poslednjih godina došli na vlast u Evropi, kao što su Viktor Orban u Mađarskoj ili austrijski desničar Hajnc-Kristijan Štrahe, lider krajnje desne frakcije AfD-a Bjern Heke nije politički oportunista već, kako je navedeno, "pravi ideolog čiji pogledi na rasu i migracije podsećaju na fašističku retoriku iz 1930-ih''.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading