ERDOGAN IMA SREĆE - NE ŽIVI U SARAJEVU: Zašto Bošnjaci njemu ne prete zbog negiranja genocida u Srebrenici
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Skočio bi, verovatno, prvi Bakir Izetbegović, za njim odmah i visoki predstavnik Kristijan Šmit da priprete Erdoganu procesuiranjem jer ne misli poput njih i ne prihvata zvanični bošnjački narativ o srebreničkom zločinu.

Ali, dokle god je Erdogan lider Turske, prijateljstvo s njim, bošnjačkim liderima u BiH preče je ipak od mita o Srebrenici, pa je tako Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, "šutnjom i ignorisanjem" dočekala vest iz Ankare koja, istini za volju, nije negirala genocid o kome Bošnjaci pričaju, ali jeste odbila da o njemu donese zakon. 

Najjača bošnjačka stranka i njen lider nisu se oglašavali u medijima, uprkos činjenici da porodica Izetbegović više od dve decenije neguje porodične i partnerske odnose s turskim predsednikom.

Jedina reakcija (osim negodovanja samog ovog medija) koju je Radio Slobodna Evropa detektovala na društvenim mrežama jeste izjava člana Predsedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Damira Mašića, koji je ishod glasanja u turskom parlamentu doveo u vezu sa Erdoganovim poznanstvom sa Dodikom.

Zanimljivo će, međutim, biti, da vidimo da li će Socijaldemokratska partija i protiv Turske podneti prijavu Tužilaštvu BiH kao što su svojevremeno presavili tabak i žalili se na izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je između ostalog rekao da  je "u Srebrenici bilo genocida, ali da onda treba izmisliti novo ime za teže zločine".

"Fašistom koji glumi demokratu" Milanovića su tada nazvale majke Srebrenice, koje su, sudeći po njihovim profilima na društvenim mrežama, takođe prećutale glasanje u Turskoj, koja, uprkos prijateljstvu sa Bošnjacima ipak, iz kojih god razloga – nije htela da prihvati zakon o genocidu u BiH, piše RT Balkan.

Profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić posumnjao je u stvarno prijateljstvo između Turske i Bosne i Hercegovine rekavši da ono i ne postoji, već je to "politikantsko prijateljstvo".

Njegov kolega Elmir Sadiković bio je pomirljiviji poručivši da nijedna država u međunarodnim odnosima neće svoj interes ugroziti zarad interesa neke druge države, a da je tako i u ovom slučaju.

„Ovde nema ljubavi, samo postoje interesi i iz tih situacija mi bismo trebali nešto naučiti", naveo je Sadiković.

Srpska strana godinama dokazuje da zločin u Srebrenici nije bio genocid i da apsolutno nije postojala namera uništenja Bošnjaka. Glas Srba, međutim, daleko manje odjekuje od glasa muslimana koje podržava međunarodna zajednica. Gotovo i ne priča se o tome da je 1992. godine muslimanska vojska oko Srebrenice ubila oko 1.000 srpskih civila.

Podsetimo, hrvatski Jutarnji list objavio je kao udarnu vest kako je turski parlament glasanjem odbacio predlog Zakona o proglašenju genocida u Srebrenici.

To s njima nema baš nikakve veze, ali iz mržnje prema Srbima jadikuju što se može zaključiti i iz samog naslova: "Erdogan im zabio nož u leđa, a sve zbog Srbije".

Kako prenosi ovaj hrvatski medij, da stvar bude gora, baš zastupnici vladajuće Erdoganove Stranke pravde i razvoja nisu za taj predlog podigli ruke, a kao jedan od mogućih razloga za nju navodi se "očuvanje odnosa sa Srbijom".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading