CRNOGORSKI CIRKUS SE NASTAVLJA Vukadinović: Nova vlada biće NVO u pokušaju
EPA

Ona vlada koju bi podržao 41 poslanik, a u opoziciji ima koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, DPS i Građanski pokret URA – ne bi opstala, ističe Vukadinović.

Posle konstituisanja Skupštine nas, kaže, ne očekuje ništa novo, ako ne i gore od crnogorskih političara kada je formiranje izvršne vlasti u pitanju.

“Skupština bi trebalo biti u ponedeljak, a rok je 15 dana za njeno konstituisanje i onda predsednik države ima rok od 60 dana da da mandat nekome. Verovatno će on iskoristiti taj rok da vidi da neće biti neki problem sa potencijalnim mandatarom da ne budu neki problemi druge prirode kao kada je bio predsjednički kandidat pa ćemo sačekati to, a to je do kraja avgusta i onda kreće ta procedura formiranja vlade koja neće biti tako brzo formirana jer svako može sa svakim, a niko ne može ni sa kim pa se unapred neko uključuje i isključuje”, navodi politički analitičar.

Kako dodaje, u crnogorskoj politici reč ne znači ništa pa će tako biti i sa formiranjem nove Vlade.

“Tako da živimo u jednom periodu nezrelih političara, profesionalno, stručno, a pogotovo politički, koji Vladu i državu doživljavaju kao NVO. Meni sve ovo liči kao da žele da formiraju NVO pa mi Vlada liči na NVO u pokušaju da se ona formira. Dobro je poznato da NVO kao manekeni idu na prazne priče, koliko mogu da budu kredibilni, profesionalni, stručni kada je u pitanju država, a pogotovo država kao što je Crna Gora. Tako da je teško reći kakva ta Vlada može da bude jer ovo o čemu se spekuliše u javnosti – 41 poslanik, to je sve na klimavim nogama, bolje reći na staklenim nogama jer ako neko ima u opoziciji Koaliciju ZBCG, Zajedno i URU onda je jasno da ta vlada koja počiva na 41 poslaniku ne može opstati”, naglašava Vukadinović.

Navodi i da je “dioba unutar Pokreta Evropa sad” takođe bitan faktor i dodaje da se nova Vlada i njen premijer moraju osloboditi partija sklonih manipulaciji i njihovog ucenjivačkog kapaciteta.

“Onda i PES ima unutrašnje probleme. On prvo to mora riješiti, prije Vlade PES mora da sjedne i da reši određene različite poglede ne samo kada je u pitanju sujetnost između lidera Milatovića i Spajića nego i na njihovoj poslaničkoj listi se nalaze predstavnici nekih malih partija, nekih NVO koje samostalno sigurno ne bi ušle u parlament, a koje imaju ucjenjivački kapacitet. Kada su jedan ili dva kandidata onda je sasvim jasno da prije vlade u pokušaju stabilnosti vlade PES unutar sebe mora da razriješi te veoma protivrječne poglede i na vladu i na budućnost Crne Gore i strateške pravce”, dodaje on za Adriju.

Nakon što je Državna izborna komisija proglasila konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, počinju da teku rokovi za sastav nove izvršne vlasti.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ima rok od 30 dana za konsultacije s predstavnicima političkih partija koje su učestvovale na izborima i predlog mandatara.

Novi mandatar, kad za to dobije zeleno svetlo od predsjednika, ima rok od 90 dana da sastavi kabinet. Nakon toga, u Skupštini je neophodno da dobije 41 glas podrške, kako bi nova vlada stupila na dužnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading