Crnogorski mediji pišu da umesto prvoplasirane Evrope sad, Bečić kao trećeplasirani u bloku pobednika – pokreće pregovore?!
PRINTSCREEN YOUTUBE/AL JAZEERA BALKANS

Ova vijest izazvala je potpunu zbunjenost javnosti ali i veoma negativne reakcije i kritike na društvenim mrežama. Nejasno je na osnovu čega Bečić uzima inicijativu da zove na razgovore ovim povodom, s obzirom na to da je njegova lista osvojila tek četvrto mjesto na izborima u ukupnom poretku.

Prema izbornim rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani u junu, mandat i legitimitet za poziv i organizovanje pregovora unutar pobjedničke tridesetavgustovske većine ima Pokret Evropa sad, koji je osvojio prvo mjesto u okviru ove većine ali i u ukupnom poretku. Na drugoj strani, u bloku koji čine stranke bivšeg režima Mila Đukanovića, najviše glasova je osvojio DPS sa koalicijom pratećih stranaka.

Ukoliko se uspostavi da je pisanje Vijesti tačno, nema sumnje da će ovo biti novi, težak udarac na izborne rezultate i demokratska pravila, koji Crnu Goru dodatno udaljava od fundamentalnih političkih standarda. Umjesto uspostavljanja političke stabilnosti, crnogorsko društvo zabilježiće nastavak pada u izborni sistem i izborni proces ako se pregovori pretvore u svojevrsni cirkus, a pravila budu (ponovo) pogažena.

Poslije 2020. ovo je veliku trenutak da se politička scena uozbilji i da u Crnoj Gori stupe na snagu pravila i standardi kakvi važe u razvijenim demokratskim zemljama. To će, na prvom mjestu, zavisiti od zrelosti i odgovornosti političke elite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading