PRETI KATASTROFA VEĆA OD ČERNOBILJA Rusi montirali eksploziv, detonacija može da se desi svakog časa
Foto: EPA

Inženjeri ruske vojske postavili su eksploziv u industrijsku hemijsku fabriku na Krimu pored rezervoara otrovne kiseline u jezeru, javile su ukrajinske novinske kuće. 

Oleksandr Prokudin, šef vojne administracije oblasti Herson, koga je imenovala Ukrajina, nedavno je upozorio da bi detonacija eksploziva rezultirala katastrofom gorom od nesreće Sovjetskog Saveza 1986. u nuklearnoj elektrani u Černobilju, piše u petak Kijev Post.

Rusija je optužena da stalno gađa ključnu infrastrukturu Ukrajine od početka rata pre 15 meseci. Ove nedelje Ukrajina je takođe okrivila Moskvu za uništavanje brane iz sovjetskog doba u Novoj Kahovki, gradu u oblasti Herson na jugu Ukrajine, što je izazvalo velike poplave i primoralo hiljade civila da se evakuišu. S druge strane, zvaničnici Kremlja rekli su da je Ukrajina sabotirala branu. Ukrajinski vojni analitičar Roman Svitan rekao je da bi Rusi mogli da detoniraju eksploziv u fabrici Krimski Titan u gradu Armjansku koji je okupirao Rusiju ako se plaše ukrajinskog napada.
"Postrojenje je već potpuno minirano, uključujući kontejnere sa kiselinom, hlorom i reagensima, “, rekao je Svitan.

"Nedavno su tamo počeli da montiraju eksploziv, jer su videli da bi Oružane snage Ukrajine mogle da pređu Dnjepar i da napadnu Armjansk... Dizanje krimskog titana u vazduh će imati vojnu svrsishodnost za Ruse, jer hemijske emisije mogu usporiti kretanje AFU“.

U video snimku objavljenom 2. juna na Telegramu, Prokudin je upozorio da će eksploziv koji se aktivira na Krimskom Titanu "ispustiti hiljade tona toksičnih supstanci u atmosferu“ i izazvati incident "gori od Černobilja“.

Biće pogođeni stanovnici Krima i još najmanje sedam ukrajinskih regiona, kao i Turska, ali i sama zemlja agresor“, rekao je Prokudin. Fabrika Krimski titan je nekada bila jedan od najvećih istočnoevropskih proizvođača pigmenta titanijum dioksida, hemikalije koja se koristila u bojama, kremama za sunčanje, lekovima i bojama za hranu.

Međutim, Evropska unija je prošle godine zabranila upotrebu titanijum dioksida kao aditiva u hrani zbog straha da bi mogao biti kancerogen.

Kiiv Post je saopštio da je potencijal fabrike za štetu po životnu sredinu "dobro dokumentovan“. Njujork tajms je 2018. izvestio da su vlasti u regionu evakuisale 4.000 dece iz gradova i sela u blizini fabrike zbog štetnog gasa sumpor-dioksida koji duva iz rezervoara toksičnog jezera. Njuzvik se obratio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova putem e-pošte za komentar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading