Viktor Orban
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Brisel zloupotrebljava svoju moć. Oni žele da 'presele' migrante u Mađarsku silom", rekao je Orban, a objavio na Tviteru portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

To je, kako je naveo Orban, "neprihvatljivo".

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, posle intenzivnih pregovora, postignut je dogovor da zemlje koje ne prihvate migrante na svojoj teritoriji moraju da plate, odnosno države koje ne prihvate da ugoste onoliko migranata koliko je predvidjeno kvotama, platice 20.000 evra po osobi.

Dogovor je postignut na sastanku kasno u četvrtak, a na njega se čekalo već sedam godina. Sedam vodećih država članica EU, među kojima su Francuska i Nemačka, ipak je tražilo da sporazum bude pred Evropskim savetom krajem meseca.

Italija je bila među tim zemljama, ali je na jučerašnjem sastanku italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjandendoci do poslednjeg trenutka zahtevao izmene, posebno u vezi sa brojem migranata koji bi trebalo da budu preseljeni u EU.

Dogovor je odlagan i zbog Nemačke, koja je pokušala da konačno dobije saglasnost koalicione vlade.

Na sastanku su se otvoreno protiv novog sporazuma o migracijama i azilu izjasnili predstavnici Poljske i Mađarske koji su oštro protestvovali zbog predložene novčane nadoknade koja će morati da se plati na osnovu predloga švedskog predsedavanja EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading