"ČEKA VAS KRVOPROLIĆE AKO TO URADITE" Jezivo upozorenje Viktora Orbana zbog moguće kontraofanzive u Ukrajini
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Mora se učiniti sve da se izbegne ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga, jer bi to imalo razorne posledice po Kijev, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Tokom intervjua za radio Kossuth u petak, Orban je izjavio da „čak i neko poput mene sa iskustvom u vojnoj službi od godinu i po savršeno zna... da ću, ako napadnem, izgubiti tri puta više od onaj koji je u odbrani.”

Ukrajina verovatno ima populaciju od „negde između 20 i 30 miliona” u ovom trenutku, što je „delić” onoga što ima Rusija, rekao je on. Prema podacima Federalne službe za statistiku, stanovništvo Rusije je preko 146 miliona.

Pokretanje velike kontraofanzive Kijeva u takvim uslovima „bilo bi krvoproliće“, upozorio je mađarski lider.

„Čak i u najboljem scenariju [za Kijev], ne može se postići bolji rezultat... na bojnom polju od onoga što se moglo postići pregovorima čak i pre sukoba“, rekao je on.

Moramo učiniti sve što možemo pre pokretanja kontraofanzive da ubedimo strane da su prekid vatre i mirovni pregovori neophodni“, insistira Orban.

Ukrajina već mesecima planira kontraofanzivu velikih razmera protiv ruskih snaga, tvrdeći da bi to omogućilo Kijevu da povrati sve teritorije koje je Rusija izgubila, uključujući Krim. Očekivalo se da će operacija početi na proleće, ali je u brojnim prilikama odlagana jer su se ukrajinski zvaničnici žalili na loše vreme, nedostatak municije i nevoljnost Zapada da isporuči ratne avione.

Mađarska je zauzela uravnotežen pristup od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Budimpešta je isporučila humanitarnu pomoć Ukrajini, ali je odbila da pošalje oružje vladi predsednika Vladimira Zelenskog, za razliku od mnogih drugih zemalja članica EU. Mađarska je takođe dosledno pozivala na mirno rešenje krize i kritikovala sankcije koje je Brisel uveo Moskvi, tvrdeći da one nisu uspele da postignu svoj cilj i da više štete EU nego Rusiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading