KODNI NAZIV ,,ČVRSTA RUKA'' Isplivala tajna dokumenta, svi alarmi upaljeni, ova zemlja čeka da postane novo bure baruta
Foto: Alo/Tanjug

Dokumenti koji su procurili, koji su od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) poslati savetima severnih gradova i naselja, uključuju uputstva za hitne slučajeve u slučaju da izbije rat sa Libanom.

IDF je 29. maja pokrenuo veliku dvonedeljnu vežbu širom zemlje, simulirajući potencijalni rat na više frontova. U okviru vežbe, vazduhoplovstvo će izvoditi simulirane "strateške" udare duboko u neprijateljsku teritoriju u sveopštem ratnom scenariju, dok će mornarica izvoditi lažne ofanzivne i odbrambene akcije.

IDF je saopštila da će trupe iz stajaće i rezervne vojske, skoro svih jedinica, učestvovati u vežbi pod kodnim nazivom Čvrsta ruka. Uputstva za hitne slučajeve verovatno su podeljena kao deo vežbe.

Dokumenti koji su procurili objašnjavaju "opasnu" prirodu mogućeg rata sa Hezbolahom i pozivaju na drastične hitne mere za koje će biti potrebni dani da se sprovedu, uključujući i pripremu skloništa u severnom regionu.

- Morate da evakuišete naselja što je pre moguće, biće malo vremena kasnije za evakuaciju, a zatim će putevi biti zatvoreni - navodi se u dokumentima IDF-a. U drugom delu dokumenata, IDF objašnjava tekuće pripreme za puni rat i obim napada koji se očekuju.

Vežba IDF-a dolazi usred pojačanih tenzija sa Hezbolahom, čiji je generalni sekretar Sajed Hasan Nasralah nedavno zapretio Izraelu "velikim ratom".

Samo nekoliko sati pre nego što su dokumenti IDF-a procurili, Front za oslobođenje Palestine je optužio Izrael za misteriozni napad u kojem je poginulo pet njegovih boraca i ranjeno deset u dolini Beka u istočnom Libanu, blizu granice sa Sirijom.

Tel Aviv je negirao optužbe Fronta, koji je blizak saveznik Hezbolaha. Sve u svemu, čini se da se IDF sprema za puni rat ne samo sa Hezbolahom, već i sa drugim članovima takozvane "Osovine otpora" koju predvodi Iran.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading