F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Napredak Irana u sistemima protivvazdušne odbrane

Iran je ostvario značajan napredak u razvoju sistema protivvazdušne odbrane koji je iznenadio analitičare i zvaničnike. Navodno su razvili domaći sistem koji može da otkrije jedinstvene elektromagnetne potpise, ili "otiske prstiju", pojedinačnih nevidljivih aviona F-35 i drugih naprednih sredstava. Ovaj razvoj privukao je pažnju zbog činjenice da je F-35 jedini zapadni avion koji potencijalno može da prođe kroz integrisanu mrežu iranskog sistema protivvazdušne odbrane.

avioni u letu

Foto: AP

 

Integracija ruskih tehnologija

Jedan od ključnih faktora u napretku iranske protivvazdušne odbrane je uspešna integracija ruskih tehnologija. Posebno se ističe radar Rezonans-NE, koji se pokazao izuzetno efikasnim u otkrivanju i praćenju F-35 aviona koji operišu u regionu. Integracija ovih ruskih tehnologija omogućila je Iranu unapređene sposobnosti, što im omogućava bolje identifikovanje i odgovor na napredna zapadna sredstva.

Su-35 i nastojanja u pronalaženju efikasnih protivmera

KLJUČ ZA DEŠIFROVANJE NEPRIJATELJSKE TEHNOLOGIJE Revolucionarni sistem protivvazdušne odbrane Irana otkriva tajnu nevidljivih F-35 lovaca

Foto: Shutterstock

 

Iako su postojale spekulacije da Iran razmatra nabavku sistema protivvazdušne odbrane S-400, namenjenog suzbijanju američkih nevidljivih aviona, nedavne naznake ukazuju na promenu fokusa. Umesto toga, Iran je naručio avione Su-35, koji koriste trostruke radare, uključujući dva L-band AESA radara, kako bi maksimalno unapredili situacionu svest u borbi protiv nevidljivih ciljeva. Ovi avioni će biti povezani sa kopnenim sistemima protivvazdušne odbrane, što će dodatno pojačati iranske odbrambene sposobnosti.

Demonstracija iranskih sposobnosti u sistemu PVO

Iran je pokazao svoju sposobnost da omete i neutrališe neprijateljske avione kroz svoje operacije protivvazdušne odbrane. Prema generalu Rastegariju, neprijateljski avioni koji su se približili iranskom vazdušnom prostoru i emitovali radarne talase bili su uspešno ometeni, što je navelo pilote da pomisle da njihovi sistemi ne funkcionišu ispravno. Ometanje ih je navelo da se obrate bazi i prekinu svoje misije. Iranski kopneni sistemi su se pokazali efikasnim u ometanju neprijateljskih aviona, sprečavajući ih da deluju u iranskom vazdušnom prostoru.

Procena pretnje F-35 i njegova uloga

KLJUČ ZA DEŠIFROVANJE NEPRIJATELJSKE TEHNOLOGIJE Revolucionarni sistem protivvazdušne odbrane Irana otkriva tajnu nevidljivih F-35 lovaca

EPA

 

F-35 predstavlja potencijalnu pretnju, posebno za zemlje koje su u velikoj meri zavisne od kopnenih sistema protivvazdušne odbrane. Iako je prvobitno dizajniran za napade, uključujući i nuklearne, F-35 takođe poseduje napredne sposobnosti u vazdušnoj borbi. Tekući napori ruskih sistema za ometanje u Ukrajini često nailaze na F-35 koji lete iznad istočne Evrope, naglašavajući potrebu za robusnim sistemima protivvazdušne odbrane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Рашо

01.06.2023 20:42

Стварно је бесмислено говорити противваздушна одбрана. Нико се не бори против ваздуха него против ваздухоплова!

"BUDJANOVCI"

04.06.2023 14:17

To je prvi revolucionarni sistem za pretvaranje nevidljivih u vidljive.