PUTIN ĆE UČESTVOVATI U PREGOVORIMA zvanično saopštenje na ruskoj državnoj televiziji
Foto: Printscreen/youtube

Očekuje se da će ruski predsednik, Vladimir Putin, naredne sedmice lično učestvovati u međunarodnim pregovorima, javila je danas ruska državna televizija "Rusija 1".

U emisiji "Moskva". Kremlj. Putin" nije otkriveno sa kime bi tačno Putin mogao da se sastane, preneo je TASS. Putin će takođe predsedavati sastankom sa vladom i održati konsultacije sa stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije. Pres služba Kremlja još nije zvanično objavila Putinov raspored za sledeću sedmicu.

 

Ruska PVO presrela je proteklog dana tri krstareće rakete "storm šedou" i šest raketa HIMARS, a četiri ukrajinske bespilotne letelice su oborene, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik, Igor Konašenkov.

Oružane snage Rusije su od početka specijalne vojne operacije ukupno uništile 429 ukrajinskih ratnih aviona, 235 borbenih helikoptera, 4.357 bespilotnih letelica, 424 raketna sistema zemlja-vazduh, 9.322 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.100 višecevnih raketnih bacača i minobacača, 4.924 oruđa i minobacača poljske artiljerije i 10.506 specijalnih vojnih motornih vozila, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija je osudila danas izjavu američkog senatora Lindsija Grejema koji je rekao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, tokom posete Kijevu, da je podrška SAD Ukrajini najbolji novac koji je Vašington ikada potrošio, kao i da "Rusi umiru".

- Teško je zamisliti veću sramotu za jednu državu nego imati takve senatore - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je Grejema, 67-godišnjeg republikanca, "starom budalom", preneo je Rojters. Grejem je naveo u saopštenju, koje je danas poslao Rojtersu, da je rekao Zelenskom u petak da je Ukrajina usvojila američku mantru: "Živi slobodno ili umri".

Grejem je istakao da je rekao Zelenskom i da je bila dobra investicija SAD za pomoć u oslobađanju Ukrajine od, kako je naveo, ruskih ratnih zločinaca. Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, napisao je danas na Tviteru da bi najbolja investicija SAD i Zapada bila potpuna i bezuslovna pobeda Ukrajine.

Austrijska vlada je, nakon debate u parlamentu, najavila finansiranje opreme za deminiranje u Ukrajini u vrednosti od dva miliona evra, preneo je ukrajinski portal prm.ua pozivajući se na austrijski O24. Napominje se da je kancelar Karl Nehamer najavio da će Austrija dodeliti dva miliona evra Međunarodnom povereničkom fondu (ITF). Novac za opremu za deminiranje stići će iz Fonda za vanredne situacije Ministarstva spoljniһ poslova Austrije.

- Sve ostaje isto: nijedan austrijski vojnik neće kročiti na ukrajinsko tle sve dok je to ratna zona. Pomoći ćemo finansijskom podrškom za razminiranje - rekao je Nehamer.

Vicekancelar Verner Kogler istakao je da Austrija doprinosi zaštiti od eksplozija mina opasniһ po život i "pomaže da ukrajinska deca ponovo mogu da se školuju u vrtićima i školama".

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji, Andrej Kelin, izjavio je da Rusija može da postigne mir sutra i da dužina sukoba u Ukrajini zavisi od napora za eskalaciju rata koje preduzimaju zemlje NATO, a posebno Velika Britanija. On je naglasio da pre ili kasnije ta eskalacija može dobiti novu dimenziju koja Rusiji nije potrebna i koju ona ne želi.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Kelin je rekao da je Rusija spremna na mirovne pregovore, ali da neće odustati od svojih uslova. Kelin je ponovio da ruska nuklearna doktrina ne predviđa upotrebu nuklearnog oružja u sukobu sa Ukrajinom. Međutim, Kelin je rekao da je zabrinut zbog nastavka eskalacije sukoba jer se isporuke oružja Kijevu trenutno povećavaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading