STOTINE NEMACA BIĆE PROTERANO IZ RUSIJE! Tenzije ne staju, Šolc dao obećanje
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Kako se navodi, ovaj potez usledio je posle proterivanja diplomata i sve zategnutijih odnosa između Rusije i Nemačke.

Prošlog meseca, Rusija i Nemačka proglasile su po 40 zaposlenih u svojim ambasadama personama non grate – ili nepoželjnim – i proterale ih.

Nemački dnevni list Zidojče cajtung objavio je da će najnoviji potez uticati na "trocifreni broj" zaposlenih, uključujući diplomate.

"S obzirom na ovu jednostranu, neopravdanu i neshvatljivu odluku, Savezna vlada je sada zabrinuta za obezbeđivanje minimalnog prisustva posrednika u Rusiji uz istovremeno održavanje diplomatskog prisustva", navodi nemačko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi list.

Nekoliko zemalja EU proteralo je ruske diplomate od početka rata u Ukrajini. Za više od 40 diplomata osumnjičenih za špijunažu izdati su nalozi za proterivanje iz četiri zemlje EU u martu 2022.

Rusija i Nemačka su nekada delile duboke ekonomske i kulturne veze, koje su postale zategnute nakon ruske invazije na Ukrajinu, ocenio je britanski Javni servis.

Šolc obećao Ukrajini 2,7 milijardi evra

Za nekoliko dana, kancelar Olaf Šolc je napravio revoluciju u nemačkoj spoljnoj politici povećavši vojnu potrošnju i obavezavši se da šalje oružje direktno Ukrajini.

Šolc je održao obećanje. Kada je u januaru Nemačka objavila da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, Rusija ju je optužila da je napustila svoju "istorijsku odgovornost prema Rusiji" koja je proistekla iz nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu.

Ranije ovog meseca, Šolc je obećao da će podržati Ukrajinu "koliko god bude potrebno", obećavajući oružje u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Nemačka je takođe naporno radila da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa zahvaljujući mahnitoj operaciji kupovine od drugih zemalja i rekordnoj izgradnji svog prvog uvoznog terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Proterivanjem diplomata i zaposlenih u kulturi i obrazovanju, preostale veze između Rusije i Nemačke će biti dodatno zategnute.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading