G7 UDARA NA SVETSKU VELESILU "Ekonomska prinuda" glavna tema na stolu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) trebalo bi da razgovaraju o zabrinutosti zbog kineske upotrebe "ekonomske prinude" u svojim poslovima u inostranstvu u okviru svoje veće zajedničke izjave sledeće nedelje, rekao je američki zvaničnik upoznat sa diskusijama.

Očekuje se da će izjava, verovatna komponenta opšteg saopštenja koje će lideri objaviti tokom samita od 19. do 21. maja u Hirošimi, u Japanu, biti uparena sa širim pisanim predlogom o tome kako će sedam naprednih ekonomija raditi zajedno u borbi protiv " ekonomskih prinuda“ iz bilo koje zemlje.

Glavno saopštenje G7 trebalo bi da uključi „odeljak specifičan za Kinu“ sa listom zabrinutosti koje uključuje „ekonomsku prinudu i drugo ponašanje koje smo videli posebno iz [Narodne Republike Kine]“, rekao je zvaničnik u petak.

Zasebna „izjava o ekonomskoj bezbednosti više će govoriti o alatima“ koji se koriste za suprotstavljanje naporima prinude bilo koje odgovorne zemlje, uključujući planiranje i koordinaciju, rekla je ta osoba. U svakom slučaju, očekuje se da izjave idu dalje od prethodnih izjava G7.

Američki predsednik Džo Bajden stavio je Kinu u fokus svoje spoljne politike, radeći na tome da napeti i konkurentski odnosi ne pređu u otvoreni sukob, uključujući i tajvan koji vlada samostalno.

G7, koji takođe uključuje Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, ekonomski je blisko povezan sa Kinom, najvećim svetskim izvoznikom i ključnim tržištem za mnoge od sedam kompanija iz ovih zemalja.

Kina je prošlog meseca izjavu ministara spoljnih poslova G7 koja se dotiče sličnih tema nazvala „punom arogancije, predrasuda prema Kini“ i uložila žalbe ovogodišnjem domaćinu G7, Japanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading