PROCURILO PRIVATNO PISMO ŽOZEPA BORELJA "Peking je ozbiljniji problem od Moskve"
Printscreen

"Problem iz Kine je mnogo ozbiljniji od problema iz Rusije. Peking je jasno posvećen izgradnji novog svetskog poretka sa Kinom na čelu… Poraz Rusije u Ukrajini neće promeniti ciljeve Pekinga. Kina može imati geopolitičku korist od ovoga“, napisao je Borel u privatnom pismu ministrima spoljnih poslova EU, koje je dobio Fajnenšel tajms.

Borelj je u pismu rekao i da Evropska unija pozdravlja pozitivne korake Pekinga da pronađe rešenje za sukob u Ukrajini. On je takođe istakao spremnost Brisela da se angažuje sa Kinom po ovom pitanju, uprkos podršci Pekinga Moskvi.

Pored toga, Borelj je napomenuo da EU ne bi trebalo da "blokira rastuću moć zemalja u razvoju", nagoveštavajući nevoljnost zemalja članica EU da prihvate oštriji pristup SAD prema Kini. Političar je takođe pozvao Brisel da uzme u obzir uticaj Pekinga u radu sa zemljama sa niskim prihodima, upozoravajući na očekivanje da te zemlje "stanu na jednu ili drugu stranu".

"EU mora biti svesna da mnoge zemlje geopolitički uticaj Kine vide kao protivtežu Zapadu, a samim tim i Evropi. Oni će nastojati da povećaju sopstveni prostor za pomicanje bez biranja strana", napisao je Borelj.

Ranije je Borelj rekao da bi Ukrajina, bez podrške Zapada, morala da se preda u roku od nekoliko dana i da će se podrška Kijevu i dalje pružati.

U međuvremenu, zemlje i organizacije Evropske unije su Kijevu već obezbedile ukupno 16 milijardi evra pomoći.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading