PROTERIVANJE NEMAČKOG AMBASADORA NIJE ZABORAVLJENO Stigla osveta Brisela
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nakon što je zvanična Ndžamena početkom aprila ostavila ambasadoru Nemačke 48 sati da napusti Čad ( a zatim Brisel naložio ambasadorki Čada u istom roku da napusti Berlin), Brisel je danas odlučio da suspenduje vojnu pomoć toj državi Sahela, javio je „ Afrika intelidžense”, francuski e—dnevnik, specijalizovan za teme odbrane, bezbednosti i obaveštajnih delatnosti u Africi.

Do suspenzije evropske vojne pomoći Ndžameni, dolazi inače u trenutku kada iz pravca Sudana u Čad stižu desetine hiljada izbeglica, a protivnici režima Mohamata Idrisa Debija najavljuju nove pokušaje da ga svrgnu sa vlasti. Odluka Komiteta za politiku i bezbednost EU (PSC) EU da suspenduje vojnu pomoć od 10 miliona evra Čadu, upriličena je inače istog dana kada je nemački kancelar Olaf Šolc tokom trodnevne turneje po istočnoj Africi, danas u Najrobiju ( Kenija) podržao inicijativu da Crni kontinent dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN i takođe u sastavu grupacije G20.

U međuvremenu, zvanična Ndžamena naložila je prošlog meseca nemačkom ambasadoru Jan—Kristijan Gordon Krikeu da napusti Čad u roku od 48 sati zbog „ nepriličnog odnosa i odustva diplomatske etikecije”, bez daljih detalja, mada afrički posmatrači ocenjuju da je pravi razlog više nego kritični komentari izaslanika Berlina o političkoj situaciji u toj afričkoj zemlji.

BLOG UŽIVO: Rat u Ukrajini ušao je u 436. dan

Iza toga, nemačko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je na razgovor ambasadorku Čada u Berlinu Marijam Ali Musu i dalo joj identičan rok da napusti zemlju 11. aprila. Đuzep Borelj, evropski šef diplomatije je odluku Čada da protera nemačkog ambasadora nazvao „zaista neprijateljskim gestom".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading