"ŽELEO JE POSLE RATA DA IZGRADI KUĆU" Otkrivena istina o tužnom vojniku
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Posle detaljnijeg pregleda i iskopavanja, istraživači su utvrdili da je arheološki nalaz uključivao 175 srebrnih rimskih kovanica. Skoro svi su u dobrom stanju, što nalaz čini jednom od retkih ostava drevnih novčića pronađenih netaknutim, navode istraživači.

Ali, otkriće je izazvalo niz pitanja: Čije je to blago? Od koga su ga i zašto krili? I zašto se nisu vratili po novac?

Grupa arheologa koju su činili stručnjaci iz Pize i Livorna na čelu sa dr Lorelom Alderigi, provela je više od godinu dana mereći, vagajući i dokumentujući novčiće, navodi se u saopštenju. Sada, istraživači misle da imaju neke zanimljive odgovore.

 

 


„Ovo blago, pretpostavljamo, bilo je nečija životna ušteđevina - najverovatnije vojnika koji je želeo da izgradi domaćinstvo i farmu, posle ratišta", navela je dr Alderigi.

 

Međutim, ovaj nalaz nam priča tužnu priču.

„Vlasnik novčića je preminuo pre nego što je mogao da ostvari svoje snove koristeći svoju ušteđevinu. Novčići pripovedaju o njegovoj tragičnoj sudbini“, istakla je dr Alderigi.

Vredni novčići će uskoro biti izloženi na izložbi u Muzeju istorije Mediterana u Livornu od 5. maja do 2. jula.

Tajanstvena prošlost

Nemoguće je tačno znati ko je tačno zakopao novčiće, rekla je Alderigi, ali su najverovatnije bili blago bivšeg vojnika koji je služio tokom rata u Rimu od 91. do 88. pre nove ere i tokom građanskog rata između Sule i Marijanaca iz 83. do 82. pre nove ere.

Vojnik je novac zakopao u ćup od terakote, koji je bio drevni sef, služio je kao svojevrsna „kasica prasica“. Najraniji novčići pronađeni u ovom ćupu sa blagom datiraju iz 157. ili 156. pre nove ere, a najnoviji do 83. ili 82. pre nove ere, saopštili su arheolozi.

U to vreme, 175 tadašnjih novčića (koji su pronađeni) bi bila plata vojnika za oko godinu i po, i to bi danas vredelo između 20.000 i 25.000 evra, rekli su stručnjaci.

Novčići su inače dobro očuvani, tek dva su polomljena, ali se mogu ponovo sastaviti.

Njihovo proučavanje moglo bi naučnicima da pruži više informacija o istoriji novca i prometa odnosno o načinu na koji su ga ljudi koristili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading