STRADANJE ZBOG KULTA Raste broj žrtava sekte u Keniji čiji su članovi umirali od gladi, većina deca
Foto: AP/Tanjug/Ap

Najnoviji broj poginulih u istrazi o kultu u Keniji porastao je na 95, pošto je vlada objavila policijski čas od sumraka do zore na ranču u vlasništvu pastora koji je optužen da je svojim sledbenicima naredio da poste do smrti.

Novinarima i aktivistima za ljudska prava u sredu je zabranjen pristup ranču od 800 hektara, koji je proglašen "zonom operacije".

Pastor Pol Makenzi, koji je uhapšen jer je navodno upućivao svoje sledbenike da poste do smrti kako bi se sreli sa Isusom, ostaje u policijskom pritvoru najmanje do 2. maja. On je na čelu Međunarodne crkve dobrih vesti.

STRADANJE ZBOG KULTA Raste broj žrtava sekte u Keniji čiji su članovi umirali od gladi, većina deca

Tanjug/Ap

 

Policija je saopštila da je privela 22 osobe tokom akcije potrage i spasavanja u sredu. Vlasti su spasile 34 osobe sa imanja, koje se nalazi u blizini grada Malindi, pošto je policija upala na ranč ranije ovog meseca.

Društvo Crvenog krsta Kenije saopštilo je da je 314 poslednja cifra nestalih osoba povezanih sa sektom. Kretanje će sada biti ograničeno na ranču tokom narednih 30 dana.

"Takođe su proglašena i objavljena naređenja o policijskom času u navedenom području između 18 sati uveče do i do 6 sati ujutru tokom 30 dana", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kithure Kindiki u saopštenju.

Aktivisti za ljudska prava doveli su u pitanje taj potez da im se zabrani pristup ranču gde je policija sprovodila operacije potrage i spasavanja uz ekshumacije.

"Mi smo ti koji su istakli ovaj slučaj. Zašto smo sada izostavljeni?", rekao je aktivista Viktor Kaudo.

Nejasno je zašto je u sredu ekshumiran najmanji broj leševa ekshumiranih otkako je operacija počela.

Direktor javnog tužilaštva Nurdin Haji je u sredu naložio istražnim službenicima da identifikuju imovinu osumnjičenih radi čuvanja i oduzimanja u skladu sa zakonom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading