Kenija
Foto: Alo/Viktor Lazić

- U više navrata sam živeo u plemenu Masai u Keniji, okružen srdačnim ljudima, ali i lavovima, zebrama i žirafama. Bogata tradicija i kultura ovog naroda su me obogatili. Pokušao sam da hladne glave saslušam šta o odnosu prema ženama, imaju da mi kažu, a to nije priča za svakoga - počeo je Lazić. 

Masai muškarci žive sa nekoliko žena i time se ponose, a to im je i po zakonu dozvoljeno. Inače, Laziću teško pada što kada tamo ode mora da gleda da žene žive bez gotovo ikakvih prava, da se njihovi brakovi ugovaraju, kao i da ako im premine muž, "preuzima ih" neki od njegove braće. 

Kenija

Viktor Lazić

 

- Mnoga ženska lica koja sam video odišu potpunim očajem. To je svakako najviše skopčano sa teškim uslovima svakodnevnog života i porodičnim obavezama. U proseku žive svega četrdeset pet godina. Stari običaji uglavnom ne dozvoljavaju ženama da naslede nekretnine, pre svega zemlju. To je velika nepravda i ironija jer u Africi sedamdeset do devedeset odsto radne snage, na zemlji koju ne mogu da naslede, čine žene - rekao je Lazić. 

Kenija

Viktor Lazić

 

Do velikog problema dolazi ako žena ostane udovica, a niko od muževljeve braće ne prihvati da je preuzme. Ne samo što neće ništa naslediti, već će najčešće završiti na ulici, ukoliko je njena porodica ne primi natrag. Takođe, postoji verovanje da u ženi boravi duh muža koji je preminuo. Bilo da se ponovo udaje ili ne, porodica će često insistirati da se žena „očisti“ od prisustva pokojnika. Postoje posebni „čistitelji“ koji se time bave, a jednog sam, u udaljenom selu na krajnjem severoistoku Kenije, imao priliku i lično da upoznam.

„Šta je potrebno da uradiš da bi duh muža napustio njeno telo?“, pitao sam ga.

„Duh će pobeći od tuđe sperme. Moram u nju da svršim. Zato ne mogu da koristim kondom“, rekao mi je.

„Otkuda vama kondomi?“, pitam.

„Zbog pandemije side u jednom momentu je cela Afrika bila krcata kondomima. Možeš ih naći uvek i svuda, lakše nego hranu i čistu vodu“, objašnjava.

„Zar se ne bojiš side i drugih bolesti?“

„Naravno da se plašim! Živ nisam od straha, svaki put. Moj kolega koji se bavio istim poslom preminuo je od side pre mesec dana. Ali šta da radim, to je moj posao. Uostalom, neko mora i time da se bavi.“

„Sa koliko si žena spavao?“

„Sa šezdeset osam“, odgovorio je.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading