RAT PROTIV NARKO-PODMORNICA Ima ih na stotine, a otkriveno svega nekoliko
Foto: Alo/shutterstock

Duga je 20 metara, sastavljena od karbonskih vlakana i predstavlja takozvanu "kućnu radinost", napravljena je improvizovano.

Novinar BBC obišao je ovu podmornicu u kojoj su tri muškarca preživela 27 dana i noći putujući preko Atlantskog okeana ispod površine nemirnih talasa.

Tesno je, klaustrofobično i neverovatno primitivno. Sunčeva svetlost jedva dopire iz slabih pukotina na zidovima.

Tu su kormilo, nekoliko osnovnih točkića i zarđali ključ koji je još uvek zaglavljen u bravi.

Razumljivo je, kako kaže, zašto je potencijalni skiper jednom pogledao brod i zaključio da je to smrtonosna zamka.

Vrućina i buka unutra su bili toliko jaki dok je motor u zadnjem delu podmornice sagorevao 20.000 litara goriva uskladištenog u njemu.

Tročlana posada, dvojica braće iz Ekvadora i jedan španski bokser, krenula je iz brazilske prašume i prvo je putovala rekom Amazon.

Imali su samo energetske pločice, konzerve sardina i plastične kese koje su koristili za toalet.

Osim, naravno, tri tone kokaina vrednog više od 150 miliona dolara.

Ali ovo nije bila dobro obavljena, unosna, tajna misija. Kretanje podmornice te 2019. pratile su policijske i bezbednosne službe, uključujući britansku Nacionalnu agenciju za kriminal (NCA).

Uhapšeni su pošto su prispeli kod obale Galicije u Španiji.

Ova podmornica sada se kao trofej u borbi protiv međunarodne trgovine narkoticima, nalazi na parkingu španske policijske akademije u Avili.

Međutim, to nije truli relikt jedne istorijske bitke, već simbol fenomena koji se tajno razvija.

Prošlog meseca otkrivena je još jedna podmornica kod španske obale - ponovo u regionu Galicije.

"Više od 20 godina krijumčari koriste podmornice da stignu do Afrike i Evrope, ali ove su prve koje smo zaplenili", objašnjava Antonio Martines Duarte, glavni komesar brigade za borbu protiv narkotika u španskoj policiji.

Podmornice sa drogom je teško otkriti

Priznaje da ih je veoma teško otkriti. U stvari se pretpostavlja da je stotine improvizovanih podmornica krenulo ka Evropi koja je najveće tržište kokaina posle Sjedinjenih Država a koje rapidno raste posle pada tokom pandemije kovida 19.

Čak se govori da usred Atlantika, oko Kanarskih i Azorskih ostrva, leži masovna grobnica "narko-podmornica", namerno potopljenih pošto im je teret uspešno istovaren.

Svaka tajna misija bila bi veliki trijumf za timove mehaničara koji tiho konstruišu svoja plovila u dubinama južnoameričke džungle, uglavnom u Gvajani i Surinamu.

Ipak, u Španiji danas, u okviru globalnog rata protiv trgovine narkoticima, policija slavi veliku pobedu u sedištu u Madridu.

"Ovo je veoma značajna operacija. Prvi put u Evropi smo pronašli 1,5 tona osnovne kokainske paste", rekao je Duarte.

Najveća laboratorija za preradu droge u Evropi

Otkrivena je najveća laboratorija za pretvaranje sirove paste koke u kokain na kontinentu. Ali nije značajna samo količina droge.

"Operacija takođe potvrđuje da postoje veze između kolumbijskih i kriminalaca koji su se pridružili španskim bandama u Španiji", rekao je Duarte.

Uvoznici plaćaju 27 do 32 evra za paket droge koju pak na ulici prodaju duplo skuplje.

podmornica

shutterstock

 

 

Ova laboratorija koja je otkrivena u gradu Pontevedra u regionu Galicije mogla je da proizvede dnevno 200 kilograma droge sa čistoćom od 95 odsto, navodi policija.

Zajedno sa podmornicama, laboratorije pružaju uvid u delovanje narko-sveta koji se brzo širi.

Agencija UN za suzbijanje narkotika objavila je da je proizvodnja kokaina od 2020. do 2021. povećana za trećinu, što je rekordan jednogodišnji rast od 2016. godine.

Mesto gde se to najbolje može videti u Evropi je luka Antverpen u Belgiji.

Tamo je 2022. izvedena rekordna zaplena od 110 tona kokaina, tolika da nadležni nisu imali dovoljno spalionica za brzo uništavanje kokaina.

Prema nekim procenama, presretnuto je samo 10 odsto kokaina koji je stigao u luku, dok je ostatak dospeo u Holandiju za dalju distribuciju ka svim delovima Evrope.

Sa takvim "cunamijem kokaina", nikad nećemo dobiti bitku, rekao je direktor carine luke u Antverpenu.

Jedan od glavnih istražnih sudija u Belgiji Mihela Klesa rekla je da je kokainska industrija izmakla kontroli jer narko-trafiking donosi enormnu zaradu.

Problemi sa narkoticima u Belgiji su deo evropske krize, a Ujedinjene nacije upozoravaju da rivalske međunarodne bande sada sarađuju više nego ikad a uskoro će se proširiti i na Aziju i Afriku.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading