KONAČNO REŠENA MISTERIJA KINESKIH ŠPIJUNSKIH BALONA?! Pentagon odbio da komentariše izveštaj
Foto: EPA/EPA/SHAWN THEW

Prema obaveštajnim podacima Pentagona koji su procurili u javnost, američki zvaničnici su znali za četiri kineska balona za nadzor, među kojim je i onaj koji je leteo iznad kontinentalnog dela SAD i oboren je u februaru. Jedan balon je preleteo udarnu grupu američkih nosača koja se nalazi u Tihom okeanu, u incidentu koji nikada nije prijavljen, prenosi Gardijan.

Informacije potiču iz dokumenata koje je objavio pripadnik vazduhoplovne Nacionalne garde Džek Tešeira, a koje je prvi objavio "Vašington post".

Drugi balon se srušio u Južno kinesko more. Procureli obaveštajni podaci takođe navode da su američki zvaničnici imali preostalih nedoumica o februarskom kineskom špijunskom balonu, pošto vlasti nisu identifikovale nekoliko senzora i antena balona više od nedelju dana nakon što je oboren. Izveštaji ne sadrže konkretne informacije o tome kada su baloni lansirani, preneo je Post.

Tešeira osumnjičen za curenje poverljivih dokumenata

Tešeira je osumnjičen za curenje nekoliko poverljivih dokumenata i uhapšen je u četvrtak i optužen po Zakonu o špijunaži. Brojni dokumenti su procurili, uključujući doslovne transkripte i poverljiva dokumenta koja su fotografisana i deljena. U dokumentima koji su procurili, obaveštajni zvaničnici klasifikuju balon koji je oboren kao "Kilin-23“.

Drugi baloni koji se pominju u dokumentima uključuju "Baldžer-21" i "Akardo-21", mada je nejasno da li su ovi baloni bili isti koji su leteli iznad grupe američkih nosača ili su se srušili u Južno kinesko more.

Neimenovani američki obaveštajni zvaničnik rekao je za Post da su baloni za nadzor imenovani po abecednom redu, od A do Š, i po zloglasnim kriminalcima kao što su mafijaši Toni Akardo i Donald Kilin.

Pentagon odbio da komentariše izveštaj

Dokument koji je procurio iz Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije (NGA) takođe je uključivao fotografije "Kilina-23" sa komentarima, a analitičari su primetili da bi balon mogao da generiše dovoljno energije za rad bilo koje tehnologije za nadzor, kao što je radar koji može da vidi noću ili kroz oblake i tanak materijal.

Zvaničnici su takođe primetili da je "Baldžer-21" imao naprednu opremu za nadzor, koja je putovala širom sveta od decembra 2021. do maja 2022. godine. Analitičari su primetili da je "Akardo-21" imao sličnu opremu i senzor sa kardanom obložen folijom.

Pentagon i kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da komentarišu izveštaj Posta. Republikanci su u februaru žestoko kritikovali Bajdenovu administraciju jer nije dovoljno brzo oborila kineski balon za nadzor, tvrdeći da je kineskoj vladi dato dodatno vreme za špijuniranje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading