MALOJ HEROINI PRETI AMPUTACIJA NOGE! Potresna priča o devojčici koja je spasila brata
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Twitter

Snimak devojčice koja rukom mazi brata ispod ruševina i moli spasioce da je izvuku neverovatnom brzinom obišao je svet, a napravio ga je njihov rođak Omar Rahal, lokalni šef policije. Naime, on je nakon potresa otrčao do zgrade u kojoj su živeli njegov rođak Mahmud sa ženom i sedmoro dece. Naišao je na uništeni stambeni blok i počeo da ga obilazi ne bi li čuo nečiji glas. Celo jutro nije se niko oglasio, a onda je oko 12.30 čuo glas devojčice, koja je tiho rekla: „Vadite me odavde“.

Ugledao je devojčicu koja je mazila i tešila mlađeg brata Abdulaha. Pored njih videla se ruka njihove majke Suad, koja kao da je pokušala da ih zagrli i zaštiti.

Omar je pokušao da oslobodi devojčicu i dečaka, ali nije mogao sam. Snimio je mališane i snimak poslao kolegama, tražeći pomoć. Video je išao s telefona na telefon, a ubrzo je napustio Siriju i postao viralan.

- Moji ljudi su odmah stigli i pomogli mi da izvadim malog Abdulaha, koji je srećom imao samo nekoliko malih ogrebotina. Ali problem je bila Džinan. Bila je prikovana betonskom pločom i gvozdena šipka bila joj je nabodena kroz nogu - rekao je Omar, i dodao da su u nedostatku teških mašina morali da koriste dizalicu za menjanje točkova na automobilima. Pokušali su da preseku šipku, ali je Dženan plakala od bolova. A onda su usledili jaki naknadni potresi i ono malo građevina koje su stajale počelo je da se ruši.

Druga deca će tek saznati da su siročići

Džinan i njen brat su među velikim brojem dece koja su ostala bez roditelja u zemljotresu u Idlibu.

- Džinan zna da je ostala sama sa bratom. Ali vidite da su ova deca ovde, pored Džinaninog kreveta, takođe siročad. A većina se i dalje pita gde su im roditelji i kada će im doći. Prvo, želimo da ih tretiramo dobro. Onda ćemo u nekom trenutku biti primorani da im kažemo da su i oni ostali siročad - rekao je doktor Karat.

- Molimo vas! Vadite nas odavde! - preklinjala je devojčica spasioce.

- Nismo imali izbora. Rizikovali smo i da umremo i da izgubimo dete. Stoga smo odlučili da uradimo ono što smo najmanje želeli – da izvadimo Džinan dok joj je noga još uvek bila delimično nabodena na štap - rekao je Omar.

Nedelju dana nakon spasavanja „Gardijan“ je posetio Džinan i njenog brata u školi koja je preuređena u bolnicu, a u kojoj su smeštena povređena deca. Abdulah je spavao umotan u ćebe, a Džinan je, još u bolovima, ležala na krevetu.

- Rana na nozi je veoma ozbiljna. Džinan možda više nikada neće hodati kao ranije, neću te lagati. Ako se rana ne popravi, možda ćemo biti primorani da joj amputiramo nogu - rekao je doktor Vadžih al Karat.

Borba za devojčicinu nogu i dalje traje.

O sudbini ostalih braće i sestara još se ništa ne zna. Vesti verovatno neće biti dobre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading