CIFRA JE ASTRONOMSKA Evo kolika je šteta nakon katastrofalnog zemljotresa u Turskoj
Foto: Alo/Foto Alo!

Direktni troškovi od zemljotresa koji su razorili Tursku ranije ovog meseca mogli bi da iznose 25 milijardi dolara, procenio je JPMorgan u četvrtak.

Analitičari banke upozorili su da šteta „nosi značajne ekonomske implikacije“ i da je otprilike jednaka 2,5% BDP-a zemlje.

JPMorgan je saopštio da očekuje da će turska centralna banka smanjiti kamatne stope za još 100 baznih poena na 8 odsto na sastanku sledeće nedelje, napominjući da su vlasti signalizirale dalje smanjenje čak i pre zemljotresa.

„Ne isključujemo dodatno smanjenje kamatnih stopa uoči izbora koji su prvobitno bili zakazani za 18. jun. Ipak, verujemo da je referentna kamatna stopa sada manje relevantna pošto je mehanizam transmisije monetarne politike u Turskoj pokvaren“, rekli su analitičari.

Tursku i susednu Siriju pogodili su razorni zemljotresi 6. februara, sa ukupnim brojem poginulih koji se trenutno procenjuje na 41.000 ljudi.

Milioni ljudi su ostali kojima je potrebna humanitarna pomoć, a mnogi su i beskućnici nakon što su hiljade zgrada uništene.

Razmere razaranja se još procenjuju, a turske vlasti tek treba da objave zvanične podatke.

U izveštaju objavljenom tokom vikenda, Turska konfederacija preduzeća i biznisa procenila je da šteta prelazi 80 milijardi dolara, ili oko 10 odsto BDP-a, pri čemu je većina troškova (oko 70 milijardi dolara) rezultat gubitka stambenog prostora.

Ranije u četvrtak, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izračunala je da potencijalni ekonomski efekti budu manje ozbiljni – oko 1% BDP-a Turske – zbog očekivanog povećanja napora za rekonstrukciju.

EBRD je navela da je potres pogodio uglavnom poljoprivredne regione i oblasti sa lakom proizvodnjom, što znači da su „prelivanja na druge sektore ograničena“.

Iako se verovatno neće znati ukupni troškovi još neko vreme, očekuje se da će rekonstrukcija širom Turske i Sirije biti „u milijardama dolara“, kaže potpredsednik Svetske banke Ferid Belhaj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading