ZAPAD JE ODLUČIO DA RAZBIJE PUTINA Čak 18 mogućih sporazuma je otišlo niz vodu
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Benet je detaljno govorio o svom učešću u pregovorima nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, o ličnim kontaktima sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao i sa liderima vodećih zapadnih zemalja ─ predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Kako je istakao, stavovi zapadnih lidera bili su podeljeni u pogledu daljih koraka.

- Vidite, svaki lider ima svoj pristup. Mogu se podeliti lideri na one koji se pridržavaju linije: „Moramo da odbijemo Putina i na one koji kažu: „Hajde, svi smo mi gubitnici u ratu". Boris Džonson se zalagao za radikalnije mere, a Makron i Šolc su bili pragmatičniji. Bajden je podržavao oba pristupa - prisećao se Benet.

Prema njegovim rečima, i sam se u to vreme držao neutralnog stava.

- Ovo pitanje nije bilo u okviru naših nacionalnih interesa… Kada vodim računa o Izraelu, borim se do kraja. Ali ovde nemam šta da kažem. Ja sam samo izvođač i posrednik. Amerika odlučuje za mene po ovom pitanju, ne postupam po sopstvenom nahođenju. Sve moje radnje su do najsitnijih detalja usaglašene i sa Sjedinjenim Državama, i sa Nemačkom, i sa Francuskom - rekao je bivši premijer, a zatim odgovorio potvrdno na pitanje domaćina da li je prekid pregovora inicirao Zapad.

- Uglavnom, da. Oni (Zapad) su prekinuli pregovore. Tada mi se učinilo da su pogrešili, a sada ću reći da je prerano za izvođenje zaključaka - rekao je izraelski političar.

Prema rečima Beneta, tada su pregovori još mogli da dovedu do pozitivnog ishoda, ali sada izražava sumnju u ispravnost takvog puta.

- Siguran sam da smo imali dobre šanse za uspeh… Ali sumnjam da bi to bilo ispravno. Tada mi se činilo da bi primirje bila prava odluka, ali sada nisam siguran - rekao je on.

Benet je objasnio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Ruske Federacije i Ukrajine.

- Da, imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost - rekao je on.

Međutim, Zapad je u jednom trenutku odlučio da "razbije Putina, a ne da se dogovori s njim."

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Boris

05.02.2023 21:11

Mogu svi redom da ga poljube u dupe, ako im dozvoli.