DA LI JE OVO RAZLOG ZA GURANJE UKRAJINE U RAT? Bankovni računi pokazali obrt, Nemci debelo u plusu!
Foto: Shutterstock

Stranke vladajuće koalicije - socijaldemokrate i Zeleni - bile su prošle godine tražile da se izvoz oružja zapravo smanji i da se za to usvoji odgovarajući zakon o kontroli isporuka. Međutim, rat u Ukrajini je doveo do obrta. Kancelar Olaf Šolc je u svom govoru u februaru najavio raskid sa principima kojih se Nemačka držala decenijama: da ne šalje oružje u područja gde su sukobi.

Vlada je posle toga odobrila izvoz naoružanja u Ukrajinu od 2,24 milijarde evra. Otišlo je i teško naoružanje - protivvazdušni tenkovi Gepard, 14 haubica 2000, pet višecevnih bacača raketa i protivvazdušni sistem Iris-T.

Ali Nemačka je u druge zemlje izvezla oružje "teško" više od šest milijardi evra. Poređenja radi, za 16 godina vladavine Angele Merkel cifra od šest milijardi premašena je svega pet puta.

Levičarska poslanica Dagdelen oštro je kritikovala vladu navodeći da "beskrupulozno isporučuje oružje u ratna i krizna područja i profitira od sukoba i smrti".

Na listi zemalja u koje je iz Nemačke, posle Ukrajine, isporučeno najviše oružja su Holandija (1,83 milijardi evra), Sjedinjene Države (863,7 miliona), Velika Britanija (453 miliona) i Mađarska (249,2 miliona) - sve četiri su članice NATO.

Među prvih 10 su i Australija (196,1 milion evra), Singapur (175,1 milion) i Južna Koreja (166,5 miliona) koje nisu članice NATO, niti Evropske unije. Australija se, međutim, u izvoznoj statistici izjednačava sa zemljama NATO.

Izvoz oružja u treće zemlje u ukupnoj vrednosti pao je sa 63,6 na 38,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Visok udeo u 2021. je najviše zbog Egipta, kojem je vlada Angele Merkel odobrila slanje ratnih brodova, sistema PVO i drugo oružje za 4,34 milijarde evra.

U svojih poslednjih devet dana prethodna vlada je prošle godine odobrila izvoz od skoro pet milijardi evra, iako je bila u tehničkom mandatu. Samo zato je tada i oborila rekord sa više od devet milijardi evra vrednog oružja koje su nemačke firme izvezle.

Podaci za ovu godinu su do 22. decembra, a konačni se očekuju početkom januara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading