"NIKAD NE VERUJTE ZAPADU" Putin reagovao na priznanje Merkelove
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Kineski stručnjaci su podsetili da je pre izvesnog vremena, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, dala senzacionalno priznanje: Evropske zemlje su prevarile Rusiju. Političarka je rekla da su sporazumi iz Minska iz 2014. godine potpisani sa jednim ciljem – da se Ukrajini da vremena da obuči vojsku.

Tada bi, pre osam godina, Rusija lako pobedila kijevski režim, a zapadne zemlje nisu imale mogućnost da Ukrajini pruže takvu materijalnu, vojnu i informacionu podršku kao danas. Stoga je zaključivanje sporazuma iz Minska predstavljalo strateški potez kako bi se Oružane snage Ukrajine pripremile za sukob sa Oružanim snagama Rusije, a Kijev i Evropa neće ispoštovati mirovne sporazume.

 

 

„Ovo je Zapadu dalo vremena da manipuliše Ukrajinom i zbuni Rusiju sporazumima, ali iza ovog pokrića Zapad je tajno obučavao ukrajinsku vojsku i snabdevao je oružjem i opremom“, navode kineski analitičari.

Po njihovom mišljenju, reakcija predsednika Rusije na ovo priznanje Merkelove je krajnje rezignirana. Vladimir Putin je istakao da posle ovakvih izjava postaje nejasno kako pregovarati sa zapadnim zemljama. Ipak, Putin je primetio da će ipak biti potrebno pregovarati, ali stav predstavnika Zapada tera da se razmisli o tome sa kim treba da ima posla.

Kinezi smatraju da je Putin veoma dostojno reagovao na provokativnu ispovest bivše nemačke kancelarke, posebno ako se ima u vidu da je između njega i Merkelove bilo čak i privida prijateljstva, ako ne prijateljstva, onda prijateljskih odnosa. Prema analitičarima Guancha, Putin je verovao da je Nemačka pouzdan partner Rusiji i bio je neprijatno iznenađen onim što je Merkelova priznala.

„Merkelova je lagala Putina, a što se tiče njegove reakcije, pa u stvari, Putinov odgovor nas tera da shvatimo istinu“, rekli su predstavnici NR Kine.

 

 

Autori Guancha smatraju da Kina treba da izvuče zaključke iz onoga što je rekla bivša nemačka kancelarka i iz Putinove reakcije. Peking treba da shvati da se sporazumi potpisani sa Zapadom ne mogu shvatiti ozbiljno, jer u svakom trenutku Evropljani i Amerikanci mogu da ih prekrše.

U mnogim slučajevima, oni u početku nemaju nameru da izvrše ono što su potpisali na papiru. Zapad veruje da je u pravu onaj ko je jači i zato Kina treba da bude oprezna i spremna da „oštri” oružje, jer rat može da se desi svakog trenutka.

„Ako su zapadne zemlje prevarile Rusiju, lagaće i nas. Ko može da garantuje da Zapad, pokazujući nam prijateljski stav, u isto vreme više ne sprema pokušaj da nam namešta? – pitaju analitičari iz Kine.

Napomenuli su da je Merkelova imala dobar lični odnos sa Putinom, a to je nije sprečilo da ga laže, tako da ništa neće sprečiti Zapad da prevari i Kinu. Lukavstvo SAD i Evropske unije već je mnogima jasno, a Putinova reakcija je još jednom potvrdila njihovu nepouzdanost.

„Putinov odgovor na reči Merkelove bio je lekcija za nas: Nikada ne verujte Zapadu i uvek budite spremni za borbu“, zaključili su  kineski analitičari.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading