PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Svi misle da je Nemačka raj, ali istina je potpuno drugačija!
Foto: EPA Sergio Perez

Donedavno najjača ekonomija Evrope poslednjih meseci hvata se ukoštac s nedostatkom radne snage u gotovo svim sektorima, vlada nestašica lekova, vozovi kasne, saobraćajna infrastruktura nije dugo obnavljana, loše je stanje u vojsci, digitalizacija stagnira i konstantno prete restrikcije struje zbog nestašice energenata, piše "Dojče vele".

Nemački javni servis u prvi plan ističe da i dalje oko tri odsto teritorije te zemlje nema mogućnost da prima signal u 4G/LTE ili u 5G formatu, tj. da postoji 95 "slepih mrlja" – mesta koja nisu pokrivena mobilnom mrežom.

Nemačka Savezna mrežna agencija upozorava da bi toplotne pumpe, koje je inače teško nabaviti i još teže ugraditi jer majstora nema, kao i električni automobili mogli da preopterete strujnu mrežu. Strah od restrikcija je pojačan zbog nestašice energenata.

PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Svi misle da je Nemačka raj, ali istina je potpuno drugačija!

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

 

Oko četiri hiljade mostova u Nemačkoj treba hitno sanirati; neverovatan primer za nemačke prilike je npr. da je most na auto-putu 45 na zapadu zemlje zatvoren već godinu dana.

Brzi vozovi na liniji Hamburg–Berlin su u toj meri popunjeni da po 20 ili 30 minuta ne mogu da krenu sa stanice. Svega 50 do 60 odsto vozova na dugim prugama stiže na vreme na odredišta. Po ukupnom vremenu kašnjenja, ova godina je za nemačku železnicu najgora u istoriji.

U nemačkim školama nedostaje 40.000 nastavnika. Objavljena je i studija prema kojoj svaki peti đak osnovne škole ne dostiže ni minimum predviđenog znanja iz nemačkog i matematike.

Situacija u vrtićima je još gora, prenosi "Dojče vele", nedostaje više od sto hiljada vaspitačica.

"Doživela sam da ljudi u urgentnom centru čekaju po 40 sati da budu pregledani, a jedva stižemo da ih obiđemo u tom periodu. Dok stignemo do njih, neki su već preminuli", izjavila je medicinska sestra za javni servis ZDF.  

Samo na odeljenjima intenzivne nege nedostaje 50.000 medicinskog osoblja, ukupno ih fali na stotine hiljada.

Posebno zabrinjava nestašica osnovnih antibiotika poput penicilina. Uz to, skoro da nigde nema običnih sirupa za decu na bazi brufena i paracetamola. Trenutno je teško doći do čak 330 lekova.

O stanju u vojsci pisao je "Špigl" – od 18 tenkova tipa "puma" nijedan ne funkcioniše. Loša nabavka naoružanja prati vojsku godinama – bilo je nevolja s haubicama, jurišnim puškama, helikopterima i podmornicama.

Po stepenu digitalizacije javne uprave u zemljama EU i kandidatima Nemačka je tek 21. od 35 evropskih država. To je očigledno u mnogim opštinama u kojim se recimo ne mogu podneti zahtevi za dokumenta digitalnim putem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading