DOLAR, EVRO, FRANAK... Zatišje na valutnim berzama uoči sednica vodećih centralnih banaka
Foto: Shutterstock

Dolar, evro i švajcarski franak trguju se danas na nepromenjenom nivou, uoči objave podataka o inflaciji u SAD i održavanja poslednjih sednica centralnih banaka u ovoj godini.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters procenjuju da će mesečni rast američke bazne inflacije u novembru iznositi 0,3 posto, kao i u oktobru, ali očekuju umereno povećanje godišnje stope opšte inflacije na 7,3 procenta.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih konkurenata, zadržao se na 104,93 poena. Indeks dolara je dostigao 20-godišnji maksimum od 114,78 poena krajem septembra, a njegov najveći dnevni pad i drugi najveći dnevni rast u 2022. desili su se upravo u dane kada su objavljeni podaci o inflaciji u SAD.

Povodom predstojeće sednice Federalnih rezervi, tržišni akteri su smanjili projekcije o vrhuncu refernetne kamate, pri čemu trenutno predviđaju da će stopa na sredstva FED-a, koja je trenutno utvrđena u rasponu 3,75-4,0 posto, ostati ispod 5,0 procenata.

Očekuje se da će FED u sredu podići ključnu kamatu za 50 baznih poena, nakon četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena. Evro je takođe ostao stabilan na 1,0541 dolara, a i švajcarski franak se trguje po nepromenjenom kursu od 0,9371 za dolar, pošto trgovci iščekuju sastanke Evropske centralne banke i Švajcarske nacionalne banke u četvrtak.

Britanska funta je blago ojačala posle mešovitih podataka o tržištu rada, koji su pokazali povećanje stope nezaposlenosti, ali i najveći rast osnovne plate u istoriji, ne računajući pandemiju.

Funta se prema poslednjim tržišnim podacima trgovala u usponu od 0,2 odsto, na 1,2296 dolara, uoči odluke Banke Engleske (BoE) o monetarnoj politici u četvrtak. Prošle nedelje je dostigla skoro šestomesečni maksimum od 1,2345 dolara. Procenjuje se da će BoE, ECB i SNB povećati svoje ključne kamate za 50 baznih poena, kao FED.

Kineski juan je stagnirao danas jer je entuzijazam u pogledu ponovnog otvaranja zemlje i ukidanja kovid mera počeo da se koleba, iako je Hong Kong ublažio deo svojih mera ograničenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading