AKCIJE NA KINESKIM BERZAMA U PLUSU, DOLAR U SVE VEĆEM MINUSU Dok cene nafte rastu, ovo je vrednost evra na svetskom tržištu valuta
YouTube/ Printscreen

Na kineskim berzama cene akcija su u ponedeljak porasle jer se investitori nadaju da bi vlasti uskoro mogle da ublaže restriktivne kovid mere, dok druge berze trguju oprezno jer nema razloga za kupovinu akcija.

MSCI indeks raste, Nikkei skliznuo, a slična situacija je i na američkim berzama

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući japanske akcije, porastao je 1,7 odsto oko 19 časova, nakon što je prošle nedelje skočio za 3,7 procenata.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 odsto, a cene akcija u Južnoj Koreji takođe su pale za 0,6 procenata. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu, međutim, oni su porasli između 0,3 i 3,5 odsto, prenosi portal Index.hr.

NEOČEKIVANA VREDNOST DOLARA DANAS U SRBIJI: Ko god je hteo da ga proda, iznenadio se!

MSCI Azijski indeks je u minusu zahvaljujući snažnom porastu akcija Šangaja i Hong Konga, jer se investitori nadaju ublažavanju mera covid-a, koje bi mogle da podstaknu rast u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Ta tržišta je podržao i snažan rast cena tehnoloških akcija, koje u poslednje vreme značajno osciliraju.

Ali na drugim berzama se trguje oprezno, kao što je bio i Volstrit u petak, kada su S&P 500 i Nasdak indeks blago pali.

Pad ovih indeksa usledio je nakon najave da je u novembru broj zaposlenih u SAD porastao za 263.000, nešto manje nego mesec dana ranije, ali znatno više od očekivanog.

AKCIJE NA KINESKIM BERZAMA U PLUSU, DOLAR U SVE VEĆEM MINUSU Dok cene nafte rastu, ovo je vrednost evra na svetskom tržištu valuta

Shutterstock/Suwicha

 

 

Istovremeno, stopa nezaposlenosti je ostala na 3,7 odsto, dok je prosečna zarada po satu u privatnom sektoru u novembru porasla za 5,1 procenat u odnosu na isti mesec prošle godine, više nego u oktobru, kada je povećana za 4,7 odsto.

To pokazuje da su inflatorni pritisci u SAD i dalje jaki.

Većina analitičara i dalje očekuje da će američka centralna banka povećati kamatne stope za samo 0,50 procentnih poena u decembru, nakon serije povećanja od 0,75 poena, ali ostaju pitanja koliko će Fed povećati stope — na 4,75 procenata ili 5,00 odsto — i koliko dugo će se zadržati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamate kreću od 3,75 do 4 odsto, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

Dolar je dodatno oslabio, cene nafte su porasle

A na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta dodatno je pala, nakon što je prošle nedelje izgubila oko 1,5 procenata.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke monete u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, iznosi oko 104,28 poena, dok je u petak uveče iznosio 104,50 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti stagnira na oko 134,35 jena.

Ali američka moneta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,0575 dolara, dok je u petak uveče iznosila 1,0535 dolara.

Cene nafte su, s druge strane, nastavile da rastu, nakon što su prošle sedmice ojačale prvi put za četiri sedmice. Cena barela na londonskom tržištu jutros je porasla 0,97 odsto, na 86,40 dolara, dok je na američkom barel poskupio 1,03 procenata, na 80,80 dolara.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading