AZIJSKE BERZE PADAJU, DOLAR RASTE Dok nafta ponovo poskupljuje, šta se dešava sa ekonomijom evrozone?
EPA/MICK TSIKAS

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, pao je za 1,1 odsto oko 7:00 ujutro, izgubivši skoro sve prošlonedeljne dobitke. Istovremeno, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oslabio za 0,2 procenta, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,1 odsto.

AMERIKANCI U PROBLEMU?! Ako SAD ne vrate novac Rusima, preti im jako opasan scenario

Nakon što su ovi indeksi porasli prošle nedelje, zahvaljujući ublažavanju restriktivnih mera covid-a u Kini, entuzijazam investitora je splasnuo prvog dana nove nedelje. Na tržištima vlada neizvesnost jer će ove nedelje zasedati čelnici američke centralne banke.

Nakon serije povećanja kamatnih stopa od 0,75 procentnih poena, tržište procenjuje da će Fed ove nedelje podići kamatne stope za 0,50 procentnih poena. Ta odluka biće objavljena u sredu, a dan pre toga biće objavljeni podaci o inflaciji u SAD.

Analitičari: Ekonomija evrozone je već u recesiji

Analitičari koje je anketirao Rojters procenjuju da je bazna stopa inflacije u novembru pala sa 6,3 na 6,1 odsto. Međutim, postoji veliki rizik da podaci o inflaciji budu nešto veći, jer su u novembru proizvođačke cene porasle više od očekivanog.

Upravo je ta informacija, objavljena u petak, najviše uticala na pad cena akcija na Volstritu.

Jutros su američki fjučers indeksi u blagom negativnom, kao i evropski fjučers indeksi, što najavljuje pad cena akcija na evropskim berzama na početku trgovanja u ponedeljak.

Mnogi analitičari smatraju da je privreda evrozone već u recesiji, a uprkos tome, očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) dodatno povećati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Analitičari očekuju da će ECB na redovnom zasedanju u četvrtak podići kamate za 0,50 procentnih poena, a veruje se da će britanska centralna banka ove nedelje ponovo podići kamate u istom obimu.

AZIJSKE BERZE PADAJU, DOLAR RASTE Dok nafta ponovo poskupljuje, šta se dešava sa ekonomijom evrozone?

Foto: Shutterstock

 

 

Dolar ojačao, cene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta je blago porasla. Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je za 0,1 procenat, na 105,17 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je za 0,3 odsto, na 137,02 jena. Američka valuta je takođe ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula za 0,17 procenata, na 1,0515 dolara.

Cene nafte su, s druge strane, porasle, nakon što su prošle nedelje potonule za više od 11 odsto i pale na najniže nivoe ove godine.

Cena barela na londonskom tržištu jutros je porasla 0,83 procenta, na 76,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,10 odsto, na 71,80 dolara.

 

Partite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading