MOSKVA IMA JASNU POLITIKU Putin progovorio o nuklearnim aktivnostima i ciljevima Rusije
EPA

Postoje elementi prekomerne politizacije onoga što je povezano sa nuklearnim aktivnostima, ovu retoriku treba smanjiti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u Sankt Peterburgu.

„Naravno, vidimo da se danas primećuju elementi preterano opasne politizacije svega što je vezano za nuklearnu aktivnost“, rekao je Putin.

On je dodao da se nada da će zahvaljujući naporima Grosija uspeti da se ova retorika „smanji i ovu sferu našeg delovanja i saradnje vrati u normalno stanje, uprkos svim turbulencijama i složenim procesima koji se dešavaju svetskoj sceni“.

Putin je istakao da je u svakom slučaju otvoren za taj dijalog. On je potvrdio da je Moskva posvećena neširenju vojnih nuklearnih tehnologija.

„Uvek smo se zalagali za to da sve države imaju jednak pristup prednostima mirnog atoma. I istovremeno, smatramo i smatrali smo, naš stav je da se mora učiniti sve da se ograniči širenje vojnih nuklearnih tehnologija“, ocenio je Putin.

Ruski lider je skrenuo pažnju na dostignuća Rusije u mirnom atomu.

„Prvi smo napravili reaktor na brzim neutronima, razvijamo brodogradnju, atomske pogonske sisteme, u Rusiji su se pojavile prve plutajuće nuklearne elektrane“, nabrojao je šef ruske države.

Prema njegovim rečima, Rusija po mnogo čemu zauzima vodeću poziciju u svetu u oblasti nuklearnog razvoja. Ruski predsednik je na sastanku rekao da će rado razgovarati o svim pitanjima, uključujući i situaciju oko Zaporoške nuklearke.

„Rusija ne samo što je uvek podržavala, već je stajala na počecima rada Agencije od 1957. godine“, podsetio je predsednik Rusiuje i uverio da Moskva pridaje veliki značaj radu IAEA.

Sa svoje strane, generalni direktor IAEA je primetio da je lično ulagao napore da bi se izbegla nuklearna havarija u Zaporoškoj nuklearki i rekao da se raduje razgovoru sa Putinom. Grosi je naveo da je Rusija uvek bila jedna od glavnih aktera po tehničkim pitanjima IAEA i jedan od glavnih sagovornika Agencije. On je napomenuo da su „sada sa nuklearnom energijom povezana pitanja energetike, globalnog zagrevanja i mnogo drugog u ovom ili onom obliku“.

Prema njegovim rečima, nuklearna energija je aktuelna i za sadašnjost i za budućnost, a današnja pitanja određuju značaj današnjeg razgovora.

Putin je 5. oktobra potpisao ukaz o prelasku objekata Zaporoške nuklearne elektrane u savezno vlasništvo. Osim toga, on je naložio da se formira savezno državno unitarno preduzeće „Zaporoška nuklearna elektrana“, u čijem će vlasništvu biti stanica.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading