OŠTRO UPOZORENJE PRVE DAME MMF "Inflacija može postati voz koji se otrgao kontroli"
EPA

Na samom početku, generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva i predsednik Svetske banke Dejvid Malpas imali su uvodna izlaganja u kojima su upozorili na rastući rizik od globalne recesije, pri čemu inflacija ostaje stalni problem nakon napada Rusije na Ukrajinu.

ONI NE SHVATAJU KAKAV IH UŽAS ČEKA Mračna prognoza stručnjaka - Evropu čeka katastrofa bez presedana, Americi preti građanski rat - Alo.rs

„Postoji rizik i stvarna opasnost od svetske recesije sledeće godine“, rekao je Malpas.

On je naveo da se privredni razvoj širom sveta suočava s krizom, navodeći u tom kontekstu usporavanje rasta u razvijenim ekonomijama i deprecijaciju valuta u mnogim zemljama u razvoju.

Šefica MMF-a Georgijeva je rekla da MMF vidi „značajan problem“ u Kini, drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, u kojoj volatilnost na stambenom tržištu vuče naniže privredni rast.

Osvrćući se na rastuće potrošačke cene u zemljama širom sveta, ona je poručila da ne možemo sebi priuštiti da se inflacija kreće „kao voz koji se otrgao kontroli“.

Georgijeva je ocenila i da Zajednički okvir Grupe 20 za restruktuiranje dugova siromašnim zemaljama sporo postaje operativan, ali je optimistična u vezi sa slučajevima Čada i Zambije, koji su zajedno sa Etiopijom prvi zatražili pomoć.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HOROR SNIMAK IZ TEKSASA Policajac izrešetao tinejdžera, kamera zabeležila sve - Alo.rs

Izrazila je nadu da bi napori za restrukturu duga Čada i Zambije mogli da se finalizuju do kraja godine, što bi, kaže, utrlo put da i druge zemlje zatraže takvu vrstu pomoći.

Vlada je pre samo dvije sedmice kupila 3.340.757 akcija po 4,49 evra, pa je njihova ukupna cena bila 14.999.998,93 evra.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading