SINIŠA MALI OBEĆAO Zaštitićemo građane i privredu od inflacije
Tanjug/Rade Prelic

On je gostujući na TV Prva istakao da se Srbija u borbi sa krizom oslanja i na saradnju u regionu, a naročito joj u tome pomaže Mađarska, koja se pokazala iskrenim prijateljem u aktuelnoj situaciji. „Mi smo zahvalni našim mađarskim prijateljima.

- U ovom trenutku imamo 380 miliona kubnih metara gasa skladištenih u Mađarskoj, dok je u Banatskom dvoru skladišteno 280 miliona kubika gasa. Imamo dovoljno gasa za 60 dana, odnosno za dva meseca. Možemo da povlačimo 10 miliona kubika dnevno- rekao je Mali poručujući da građani ne treba da brinu o nastupajućoj grejnoj sezoni.

On je podsetio i na reči mađarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko bude nedostatka, Mađarska pomoći Srbiji.

- I mi ćemo pomoći Mađarskoj. Važno je da se ponašamo kao dobri susedi i pomažemo jedni drugima kada su problemi u pitanju- naglasio je Mali.

On je najavio da će se sutra održati veliki sastanak na koji dolaze ministri spoljnih poslova Mađarske i Austrije, a na kome će se raditi na zajedničkom sporazumu kojim će biti usaglašena zajednička migratorna i bezbednosna politika.

- Nastavićemo da radimo na dokumentu i pripremi strategije kako bi se zajednički odbranili od talasa migracija koji se očekuje u narednom periodu. Кako kriza raste u svetu, od tih siromašnijih zemalja će biti sve veći pritisak i očekuje se migrantski talas. Mi to ovde u Beogradu ne osećamo, ali se sigurno na severu i jugu Srbije oseća taj pritisak. Sutra ćemo, na sastanku raditi na detaljima tog sporazuma- precizirao je Mali.

On je podsetio i na reči predsednika Aleksandra Vučića da će se Srbija uskladiti sa viznim režimom EU.

Mali je rekao i da je dobro kada vidite da na jednom mestu sede tri lidera koja ulažu zajednički napor i trud, dele zajedničke ciljeve i viziju i spremni su da rade. Кada je reč o ekonomiji, ministar je apostrofirao da mi „pobeđujemo u ekonomiji, imamo zdrav budžet, jake javne finansije i da smo napravili rezerve“.

- Mi smo sigurno stabilniji i u ovu krizu ulazimo sa boljim perfomansama. Udeo javnog duga je između 54 i 55 odsto. Zavisno od kursa valuta i dinamike vraćanja i uzimanja kredita, ali smo daleko ispod nivoa Mastrihta. Naša ekonomija i dalje raste uprkos krizi. Trudimo se da krizu što manje osete stanovništvo i ekonomija i svaki dan koji kupimo je dodatak tome- rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ekonomske potrebe zemlje su velike naročito po pitanju cene energenata i na nama je da što lakše izguramo zimu i dođemo do 1. aprila kada se zimska sezona završava.

- U potpunosti smo preuzeli krizu na sebe. Imate nisku cenu gasa i struje, i mi na taj način podržavamo našu ekonomiju i stanovništvo. Ali to neko mora da plati. Na tržištu da dobijete gas to je sada 2.000 do 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Cena struje ide 300, 400 i 500 evra po megavat satu. Mi imamo cenu struje od 43 evra po megavat satu. Neko tu razliku mora da pokrije. Tu razliku pokrivamo tako što podržavamo elektroprivredu kako bi EPS izdržao tu razliku u ceni. A sve to u cilju održavanja standarda građana i ekonomije- naveo je Mali.

On je ukazao da su mogući neki loši scenariji u regionu kao što je zatvaranje šoping molova, ali i malih preduzeća. Naveo je primer Makedonije gde su tržišne cene struje i gde malim preduzećima preti zatvaranje i rast nezaposlenosti. Podsetio je da će od 1. novembra penzije biti povećane za 9 procenata, a od 1. januara 12,1 odsto. Plate u javnom sektoru će porasti 12,5 procenata. Država je povećala i neoporezivi deo zarade, a umanjila je plaćanje dela doprinosa za PIO fond, za poslodavce. Mali je rekao da će BDP Srbije iznositi preko 60 milijardi evra, što je duplo više nego pre deset godina.

Naglasio je i da nam i pored svega, raste izvoz, javne investicije i zaposlenost. „U drugom kvartalu ove godine naša stopa nezaposlenosti je bila 8,9 odsto, a 2012. godine je bila 25,9 procenata“, podsetio je.

Poruka ministra građanima je i da se Srbija bori – svaki dan.

- Mi se svaki dan borimo da izdržimo ovaj pritisak, inflacija je uvezena, nismo krivi za sukobe, energetsku krizu i borimo se da Srbija izađe iz krize bolje nego druge zemlje. Naša zemlja se trudi da održi nizak nivo cena gasa i struje, životnih namirnica, a sa druge strane da ojača standard stanovnika povećanjem plata, penzija i minimalne zarade-  naglasio je.

Ministar finansija je ukazao i na teško stanje u Evropskoj uniji. Кazao je da je situacija teška, a da se to najbolje vidi na odnosu valuta dolar – evro. „

-Gubi se poverenje u EU i evro. Jedna za drugom, zemlje EU ulaze u recesiju. Sukob se dešava na tlu Evrope. Amerika sada može da kupuje imovinu raznih zemalja zbog jačanja svoje valute. Ovo nije bilo nikada u istoriji i mogu slobodno reći da se oni slabije snalaze u tome. Razlog za to je sporija reakcija Evropske centralne banke u povećanju kamatne stope u odnosu na Američki FED koji je brzo reagovao u želji da suzbije inflaciju- naveo je Mali.

Ministar je rekao i da će država nastaviti da preuzima teret krize na sebe i u narednom periodu. Кada je reč o ceni hleba „sava“ ona se neće menjati u narednom periodu. Osvrnuo se i na politiku kursa istakavši da je on najvažnije sidro u borbi sa inflacijom. On kaže da je namera da se kurs održi stabilnim jer je to mentalno i psihološki važno za građane i preduzeća. Najavio je i novi nagradni ciklus igre „Uzmi račun i pobedi“ istakavši da će biti promena koje se ogledaju u tome da će biti izmenjen način učestvovanja. -

- Neće se više slati fiskalni računi i koverte, već će se samo skenirati QR kod. Za to će biti napravljena posebna aplikacija, a o tome će javnost biti naknadno obaveštena - rekao je Mali.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading