PUTINOVA AKCIJA NA KOJU ZAPAD NEMA ODGOVOR! Kako bi izgledao ruski nuklearni napad na Ukrajinu i kakva bi bila reakcija Vašingtona i saveznika
Tanjug/ AP

Analitičari kalkulišu da bi Rusija verovatno aktivirala jednu ili više taktičkih nuklearnih bombi snage od 0,3 do 100 kilotona. Poređenja radi, bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, a SAD danas imaju najveću bojevu glavu od 1,2 megatona.

Putinova lutkica: Svi ćete umreti!

Ruski državni TV voditelji i gosti upozorili su Zapad da će, ako osete da je Rusija saterana u ćošak, osigurati da „svi budu uništeni“.

Vojni ekspert Igor Кorotčenko i TV voditeljka Olga Skabejeva, takozvana Putinova Lutkica, složili su se da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje ako smatra da joj preti uništenje. Skabejeva je otišla toliko daleko da je otvoreno zapretila:

- Nemoguće je pobediti Rusiju bez nuklearne eksplozije. To ne dolazi u obzir. Nećemo dozvoliti uništenje naše zemlje. Ako pokušavate da nas uništite, bićete uništeni zajedno sa nama - rekla je ona.

Taktičko nuklearno oružje ima ograničen uticaj na bojnom polju u poređenju sa strateškim koje je dizajnirano za borbu i pobedu u globalnim sukobima. Eksperti ocenjuju da bi ruski cilj korišćenjem taktičke nuklearke bio da prestraši ukrajinske vlasti i natera ih na predaju, te da podeli zapadne saveznike u stavovima o načinu na koji bi trebalo odgovoriti Moskvi.

Mark Kansijan, analitičar iz Međunarodnog bezbednosnog programa CSIS u Vašingtonu, smatra da Rusija verovatno neće koristiti nuklearke na prvim linijama fronta, već da će poslati snažnu poruku i izbeći značajne žrtve detonacijom iznad vode ili visoko iznad Ukrajine kako bi proizvela elektromagnetski puls koji bi onesposobio elektronsku opremu.

Borelj: Ovo je opasan trenutak

Evropska unija ne sme da ignoriše pretnje o upotrebi nuklearnog oružja i mora da nađe održivo diplomatsko rešenje, poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da se Putinova tvrdnja da ne blefira mora shvatiti ozbiljno.

- Svakako je ovo opasan trenutak jer je ruska vojska saterana u ćošak, a Putinova reakcija, pretnja nuklearnim oružjem, veoma je loša - rekao je on.

Jon Volfstal, nekadašnji stručnjak za nuklearnu politiku Bele kuće, misli da bi se Putin mogao odlučiti za veće razaranje i smrt, odnosno za napad na ukrajinsku vojnu bazu ili urbano središte poput Kijeva, uz ogromne žrtve i moguće ubijanje političkog vođstva Ukrajine.

Analitičari smatraju da je još veći problem u tome što na Zapadu nema konsenzusa na koji bi se način odgovorilo Rusiji. SAD i NATO ne žele da pokažu slabost pred ovom pretnjom, ali bi da izbegnu mogućnost da rat u Ukrajini preraste u svetski, a samim tim i u atomski. Ipak, Zapad bi morao da reaguje, ali kao NATO, a ne same SAD.

Istraživanje: Putina podržava 80 odsto Rusa

Čak 80 odsto Rusa smatra da njihov predsednik Vladimir Putin dobro obavlja posao, pokazuju podaci istraživanja Fonda „Javno mnjenje“. Svega deset odsto smatra da on loše radi, a ostali nisu odgovorili.

SAD u zemljama NATO imaju oko 100 komada taktičkog nuklearnog oružja za eventualan odgovor na ruski napad na neku od članica. Ali to bi vodilo u veću nuklearnu razmenu i potpunu katastrofu.Istraživanje: Putina podržava 80 odsto Rusa.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading