SVE KARTE SU NA STOLU Putin jednim potezom dobija pravni osnov za nuklearni napad?
Twitter printscreen

Američki list "Njuzvik" piše da bi rezultati na njima mogli da daju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ono što mu je potrebno da bi "opravdao nuklearni napad".

Navodi se da bi Putin mogao da koristi referendume kako bi pronašao razloge za napad, a koji su u skladu sa uslovima koje je Moskva postavila za upotrebu nuklearnog oružja.

Viši politički direktor Centra za kontrolu naoružanja i neproliferaciju Džon Erat rekao je za "Njuzvik" da bi referendumi koji se održavaju u Luganskoj Narodnoj Republici i Donjecnkoj Narodnoj Republici mogli da daju Putinu "pravni izgovor" da ove teritorije koje podržavaju separatisti - vidi kao delove Rusije. 

Iako ruska vojska nema potpunu kontrolu nad ovim teritorijama, Kremlj će verovatno iskoristiti situaciju da na neki način pripoji Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson, a u slučaju da Ukrajina pokuša da povrati ove teritorije - verovatno će Vladimir Putin to smatrati direktnim napadom na Rusiju.

Erat dodaje da je Putin već "povukao veoma jasnu liniju" i poručio da ako Ukrajina i kroči u Rusiju - odnosno ubuduće i u četiri pomenute teritorije - imao "zakonski osnov" da upotrebi nuklearno oružje. To je potvrdio i bivši predsednik Dmitrij Medvedev, danas na funkciji zamenika predsednika Saveti za bezbednost: 

"Donbas i druge teritorije biće primljene u sastav Rusije", rekao je Medvedev i dodao da će ubuduće u zaštitu svih terotirija koje se pripoje Rusiji na referendumu - braniti Moskva, uključujući i nuklearno oružje, prenosi "Rojters".

 

 

Za to vreme, Ukrajina sa svojim saveznicima je poručila da ono što bude izglasano na referendumu - neće prihvatiti jer veruju da je glasanje lažirano. Zbog toga je i penzionisani general-potpunovnik Robert Ešli upozorio Putina i Rusiju da rezultate referenduma neće priznati nijedan međunarodni sud.

Podsetimo, referendumi o pridruživanju Rusiji održavaju se od 23. do 27. septembra, a na društvenim mrežama pojavili su se i snimi na kojima se vidi da ljudima "dolaze na vrata" kako bi glasali pod pretnjama.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading