RUSKA DELIMIČNA MOBILIZACIJA Evo na koga se odnosi, a i ko je izuzet
EPA/ RAMIL SITDIKOV / KREMLIN POOL

U nastavku vam prenosimo sadržaj dokumenta „O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji“:

U skladu sa saveznim zakonima od 31. maja 1996. br. 61-FZ „O odbrani“, od 26. februara 1997. br. 31-FZ „O mobilizacionoj obuci i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji“ i od 28. marta 1998. br. 53- Savezni zakon "O vojnoj dužnosti i vojnoj službi" odlučujem:

1. Objaviti delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji od 21. septembra 2022. godine.

2. Da izvrši poziv građana Ruske Federacije na služenje vojnog roka za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije. Državljani Ruske Federacije pozvani na služenje vojnog roka mobilizacijom imaju status vojnog lica na službi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru .

3. Utvrditi da nivo plate za državljane Ruske Federacije pozvane na služenje vojnog roka radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije odgovara nivou plate za vojno osoblje koje služi u Oružanim snagama Ruske Federacije po ugovoru. .

4. Ugovori o služenju vojnog roka koje su zaključila vojna lica važe do isteka perioda djelimične mobilizacije, osim u slučajevima otpuštanja vojnih lica iz vojne službe po osnovu utvrđenim ovom uredbom.

5. Utvrditi u periodu delimične mobilizacije sledeće osnove za otpuštanje iz vojne službe službenika koji služe vojnu službu po ugovoru, kao i državljana Ruske Federacije pozvanih na vojnu službu radi mobilizacije u Oružane snage Ruske Federacije :

a) po godinama - po navršenju starosne granice za služenje vojnog roka;

b) iz zdravstvenih razloga - u vezi sa njihovim priznavanjem vojnolekarske komisije nesposobnim za vojnu službu, izuzev vojnih lica koja su izrazila želju da nastave vojnu službu na vojnim dužnostima koje mogu zameniti navedena vojna lica;

v) u vezi sa stupanjem na snagu sudske presude o izricanju kazne zatvora.

6. Vladi Ruske Federacije:

a) da finansira aktivnosti za delimičnu mobilizaciju;

b) preduzima neophodne mere za zadovoljavanje potreba Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa, vojnih formacija i organa u periodu delimične mobilizacije.

8. Najviši zvaničnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije obezbeđuju regrutaciju građana na vojnu službu za mobilizaciju u Oružane snage Ruske Federacije u broju i u rokovima koje odredi Ministarstvo odbrane Ruske Federacije za svaki konstitutivni entitet Ruske Federacije.

9. Omogućiti građanima Ruske Federacije koji rade u organizacijama vojno-industrijskog kompleksa pravo na odlaganje od regrutacije na vojnu službu radi mobilizacije (za period rada u ovim organizacijama). Kategorije građana Ruske Federacije kojima se daje pravo na odlaganje i postupak za njegovo odobravanje utvrđuje Vlada Ruske Federacije.

10. Ova uredba stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja.

Na ove kategorije mobilizacija se ne odnosi

Ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio je ko od građana podleže mobilizaciji i koje kategorije neće biti poslate u Ukrajinu. Pripadnici rezervnog sastava sa borbenim iskustvom ili vojnom registracijom će potpasti pod delimičnu mobilizaciju, rekao je Sergej Šojgu.

RUSKA DELIMIČNA MOBILIZACIJA Evo na koga se odnosi, a i ko je izuzet

EPA

 

 

„To su oni koji su služili, imaju vojnu specijalnost, odnosno specijalnost koja je danas potrebna Oružanim snagama, oni koji imaju borbeno iskustvo. I naravno, želim odmah da predvidim pitanja koja se mogu pojaviti u vezi sa ovim: ne radi se ni o kakvim mobilizacijama, pozivima za studente koji studiraju na univerzitetima,tu nema sumnje“, rekao je ministar u intervjuu.

Prema njegovim rečima, mobilizacija će uticati na oko 1% ukupnog mobilizacionog resursa zemlje. Prema rečima ministra, ima više od 25 miliona građana.

Danas, 21. septembra, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju u zemlji. Dan ranije Državna duma je usvojila amandmane na Krivični zakon Ruske Federacije, prema kojima je kodeks dopunjen konceptima „vojnog stanja“ i „mobilizacije“.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading