ŠTA ZNAČI RUSKA MOBILIZACIJA Putin dao vojsci široka ovlašćenja, novi ukaz menja pravac rata u Ukrajini
Foto: Shutterstock

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu vojnu mobilizaciju u sredu.

Izmena krivičnog zakona odredbama o mobilizaciji, vanrednom stanju i ratnom stanju ne znači nužno da će Moskva objaviti opštu mobilizaciju – ili rat, pojasnio je u utorak ruski poslanik Andrej Kartapolov.

Kartapolov, koji predsedava Odborom za odbranu Državne dume, bio je koautor amandmana koje je donji dom ruskog Parlamenta odobrio u utorak.

Između ostalog, amandmani utvrđuju krivične kazne za zločine počinjene u „ratnom vremenu“, „vanrednom stanju“ ili „periodu mobilizacije“. Strahovanja da to znači mobilizaciju su „apsolutno neopravdana“, rekao je Kartapolov za Parlamentarni list.

„Neće biti opšte mobilizacije. Predsednik je o tome govorio više puta i direktno govori preko svog sekretara za štampu Dmitrija Peskova i mnogih drugih političara na saveznom nivou. Imati zakon nije isto što i mobilizacija, utvrdio je Kartapolov, dodajući da amandmani „nisu posebno povezani sa specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, već su dizajnirani da funkcionišu „dugo vreme, barem dok više ne budu potrebni.”

Usvojeni amandmani uključuju strože kazne za pljačku ili dezertiranje tokom rata, ili činjenje bilo kakvog krivičnog dela tokom perioda vojne mobilizacije.

ŠTA ZNAČI RUSKA MOBILIZACIJA Putin dao vojsci široka ovlašćenja, novi ukaz menja pravac rata u Ukrajini

Foto: Printscreen/Youtube

 

Oni takođe kriminalizuju sabotažu ugovora o odbrani. Kartapolov je takođe potvrdio da će milicije republika Donbasa biti integrisane u rusku vojsku, u slučaju da Donjeck i Lugansk glasaju za pridruživanje Rusiji kasnije ove nedelje.

To bi „značajno promenilo situaciju na više načina“, rekao je on. Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu koji su podržale SAD.

Moskva ih je priznala u februaru, neposredno pre pokretanja vojne operacije u Ukrajini. Teritorije Zaporožja i Hersona pod kontrolom ruskih i Donbaskih trupa takođe su u utorak najavile da će glasati za pridruživanje Rusiji kasnije ove nedelje.

Šta podrazumeva delimična mobilizacija

Najava ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji usledila je nakon poteza donjeg doma moskovskog parlamenta, Državne dume, u utorak da izmeni zakon o vojnoj službi, pooštravajući kazne za kršenje vojne službe — kao što su dezertiranje i utaja, prenosi CNN.

Nacrt zakona predviđa kaznu zatvora do 15 godina za izbegavanje služenja ili kršenje službenog vojnog naređenja. Poslanici Državne dume i senatori pripremili su i izmene Krivičnog zakonika kojima se predlaže do pet godina zatvora za uništavanje ili neoprezno oštećenje naoružanja i vojne opreme tokom rata, prenela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Iako Putinova najava u sredu ne predstavlja punu vojnu mobilizaciju, kao što su neki predvideli, ona označava značajan pomak u sukobu i daje Rusiji široka ovlašćenja da regrutuje svoje građane sa prethodnim vojnim iskustvom.

Po rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista.

Mobilizacija se odnosi na one sa prethodnim vojnim iskustvom. Ne pozivaju se ljudi koji služe obaveznu vojsku niti studenti. Pozvani će proći obuku pre nego što budu raspoređeni.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading