RUMUNI SE SPREMAJU ZA NUKLEARNI UDAR?
Printskrin

"U roku od 7 dana od stupanja na snagu ove naredbe, okružna i bukureštanska uprava za javno zdravstvo prenose tablete od 65 mg kalijum jodida u apoteke, uz podršku kompanija za distribuciju lekova", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prema nalogu, tablete će stanovništvu besplatno deliti apoteke. Njihova lista je dostupna na sajtu Ministarstva zdravlja, u odeljku Kampanja distribucije kalijum jodida.

Rat u Ukrajini 121. dan - Alo.rs

Da bi preuzeli kalijum jodid 65 mg, građani će ići kod porodičnog lekara, koji mora da izda recept. Na osnovu toga, apoteke će obezbediti tablete od 65 mg kalijum jodida, navodi se u saopštenju.

"Preciziramo da će u apotekama biti besplatno dostupni informativni materijali o pravilnoj upotrebi tableta kalijum jodida 65 mg. Tablete kalijum jodida se daju SAMO u slučaju nuklearnog incidenta, po uputstvima nadležnih", dodaju u ministarstvu.

UKRAJINCI OBRADILI USTAŠKU PESMU - Alo.rs

Rumunija je krajem marta već imala kampanju za podelu tableta joda građanima. Tablete su deljene preko porodičnih lekara, ali kampanja je bila suočena sa preprekama jer su se pojedini lekari protivili ovom potezu, napominjući da jod ima opasne nuspojave ako se pije bez mera opreza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading