NE PRETERUJTE Koliko banana treba da jedete nedeljno da biste bili zdravi
Foto: Shutterstock

Banane su izuzetno hranljivo i specifično voće, a mnogi ljudi ne znaju da upravo redovna konzumacija ove namirnice utiče na produženje životnog veka i opšte stanje organizma.

Kako objašnjavaju nutricionisti, visok nivo kalijuma ih kvalifikuje kao „vrhunsko voće”, koje pomaže svima koji pate od visokog krvnog pritiska. Upravo su hipertenzija i srčana oboljenja izazvana njom veoma čest uzrok prerane smrti. Zato je planiranje jelovnika u skladu sa preporukama lekara veoma važno u borbi protiv „tihog ubice” kako se često naziva hipertenzija.


Nutricionisti preporučuju jesti 4 banane nedeljno. Kalijum je takođe važan jer može da smanji rizik od raka bubrega, kažu lekari. I ništa manje važna je činjenica da banane jačaju naše mentalne i fizičke sposobnosti, kao i emocionalno raspoloženje.

Oni su dobar izvor ugljenih hidrata, koji hrane mozak i mišiće. Sadrže i triptofan i vitamin B6, koji omogućavaju proizvodnju serotonina u organizmu. Uz sve to, banane su dobre i za varenje. Međutim, to ne znači da treba preterati. Umerenost je ključ dobre ishrane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading