UKRAJINA UŽIVO Ruska vojska probila ukrajinski obruč, Kijev sprema zamku (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Borbe u Ukrajini od tog dana neprestano traju. 

Rezime 120. dana

Tokom jučerašnjeg dana pristizali su izveštaji o civilnim žrtvama granatiranja u Harkovu i Nikolajevu.

Međunarodna agencija za energetiku upozorava da bi Moskva mogla da u potpunosti prekine isporuke gasa Evropi.

Putin kaže da se razmatra uvođenje međunarodne rezervne valute BRIKS-a. Očekuje se da lideri EU odluče da li će Ukrajini dodeliti status zemlje kandidata za članstvo.

Blog uživo je završen

Rezime 121. dana rata u Ukrajini

23:55 - Rat, dan 121. Video sažetak Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Putin se obratio maturantima

23:34 - Vladimir Putin se obratio maturantima ruskih škola.

„Vi, današnji đaci i studenti, moraćete da stvarate, stvarate buduću istoriju Rusije, pravite značajna otkrića, postavljate nove rekorde, inspirišete druge svojim dostignućima u različitim oblastima.

 

 

Diplomirali ruski kadeti

23:14 - Kadeti Luganskog kozačkog korpusa nazvanog po maršalu Efimovu prvi put su učestvovali u ceremoniji dodele diploma "Crvena Jedra". Jedan od kadeta Vadim Zaharčenko je podelio svoje utiske. Napomenuo je da nikada nije video takvu lepotu kao u Sankt Peterburgu.

 

 

Ukrajina će rasporediti rezervu?

23.00 - Ukrajinska vojska bi mogla da rasporedi sve svoje rezerve iz drugih pravaca ka Lisičansku i Severodonjecku, izjavio je danas Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike (LNR).

"Dobijamo insajderske informacije da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodno naredio preraspoređivanje maksimalnih rezervi i snaga sa svih frontova i pravaca od Odese, Černigova, Poltavske, Sumske, Dnjepropetrovske i Kijevske oblasti do Lisičanska i Severodonjecka, kako bi se pojačao Kramatorsk i Slavjansk", rekao je on za TAS S.

Portprol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov prethodno je rekao da je ruska vojska probila ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca.

Ruske trupe su oslobodile 11 naselja tokom blokade Lisičanka, kazao je Konašenkov.

"Za pet dana oslobođeno je 11 naselja. Najveća od njih su Loskutovka, Mirnaja dolina i Ustinovka", naveo je on.

Kijev spremio zamku

22.00 - Oružane snage Ukrajine pripremaju provokaciju koju nameravaju da izvedu na groblju umrlih od kuge u 19. veku u Odesi, a u tom rejonu su razmešteni višecevni raketni lanseri, izjavio je na brifingu načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Kako je rekao, namera ukrajinske vojske je da potom optuže Rusiju da gađa potencijalno opasne objekte usled čega mogu da stradaju stotine civila u Odesi.Plan Kijeva je da, ukoliko ruske snage granatiraju ukrajinsku tehniku u tom rejonu, optuži Moskvu da istovremeno stvara i biološku opasnost u Odesi.

Mizincev je takođe upozorio i da su ukrajinski nacionalisti razmestili naoružanje u gusto-naseljenim četvrtima Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Reč je o pripadnicima nacionalističkih bataljona „Ajdar“ i „Desni sektor“, a pored naoružanja koje je postavljeno na krovovima kuća, dopremljena je i municija odakle će se regularno vršiti paljba po okolnim mestima.

Pritom, Mizincev je naglasio da je civilima zabranjeno da napuštaju svoje stanove i svi pokušaji evakuacije građana su korenu sasečeni.Takođe, ruski general je kazao i da su ukrajinski neonacisti isto to uradili i u gradu Jasnogork, takođe u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde takođe ne dopuštaju civilima da napuste svoje stanove.

Nova tačka sukoba Rusije i Zapada

21.48 -  Bivši bugarski ambasador u Rusiji Ilijan Vasilev ocenio je da je povlačenje stranke "Takav narod" iz vlade poslužilo ruskim interesima i pokazalo da je Moskva i dalje u stanju da "projektuje moć u Bugarskoj", deceniju i po pošto je zemlja pristupila NATO-u i EU.

Sumorni scenariji za Zapad se brzo ostvaruju, ali kako piše "Forin polisi", postoji jedan način da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uskrati ova pobeda u Bugarskoj. 

Zvanična afirmacija makedonskog identiteta je takođe ispravna taktika kojoj treba da se okrene Zapad, zaključuje "Forin polisi". 

 

Rusija: Odluka EU o Ukrajini i Moldaviji imaće negativne posledice

21.25 - Rusija je danas saopštila da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU.

Iako bi mogle proći godine da se ove zemlje pridruže evropskom bloku, odluka da se prihvate kao kandidati simbol je namere EU da dopre duboko u bivši Sovjetski Savez, smatra Moskva, preneo je Rojters.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je ovaj potez pokušajem zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

20.07 - "U mnogim regionima Ukrajine uzbuna! Ostani sakriven!"

 

 

 


Uništen kontrolni centar 80. brigade Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

20.44 - Navođene artiljerijske granate „Krasnopolj“ pogodile su ukrajinsko komandno mesto, dva kamioneta, borbeno vozilo pešadije, autobus i do 20 ukrajinskih militanata.

 


 

 

Ruske trupe razbile snažnu odbranu ukrajinskih snaga

20.18 - Grupacija trupa „Centar“, probivši dobro pripremljenu odbranu ukrajinskih trupa, porazila je neprijatelja i blokirala Lisičansk sa juga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Delovi grupe trupa „Centar“ za 5 dana oslobodili su 11 naselja, od kojih su najveća Loskutovka, Mirna dolina, Ustinovka, saopštava Ministarstvo odbrane RF.

Važno saopštenje

Južna grupa vojnih snaga porazila je opkoljene ukrajinske grupe u „Gorskom kotlu“, oslobođena su naselja Gorsko i Zolot, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Ukrajina traži više oružja od SAD da bi parirala Rusiji

20.14 - Valerij Zalužnij najviši ukrajinski general rekao je danas svom američkom kolegi da je Ukrajini potreban "vatreni paritet" sa Rusijom kako bi stabilizovala tešku situaciju u istočnom regionu Luganska.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji i u toku isporuke međunarodne tehničke pomoći", napisao je ukrajinski general u aplikaciji Telegram nakon telefonskog razgovora s predsednikom Združenog generalštaba SAD generalom Markom Milijem, prenosi Rojters.

Ukrajina ističe da ruska artiljerijska prednost na frontovima Donbasa uzima značajan danak ukrajinskim trupama i pozvala je svoje zapadne partnere da isporučuje više oružja kako bi minimizirali deficit na ratištu.

PRVI NA UDARU BIĆE LONDON! Oglasio se član ruske Dume

19.48 - Bliski saveznik Vladimira Putina, Andrej Guruljov, upozorio je da će London biti prvi grad koji će biti bombardovan u slučaju novog svetskog rata.

Memorandum ATO u Donbasu

19.46 - Šef Krima Sergej Aksjonov pokazao je memorandumu učesnika „rusko-ukrajinskog rata“ 2019. godine, zaplenjen u jednom od odeljenja socijalne zaštite Hersonske oblasti, kao i foto-album učesnika tzv.  ATO (antiterorističke operacije) u Donbasu, koji su raspoređeni u vlastima južne Ukrajine.

-Ovo je memorandum učesnika „rusko-ukrajinskog rata“ 2018–2019. Šta treba da se uradi, regrutacija tokom mobilizacije, ugovori i tako dalje. Za koga su ove knjige objavljene? Za one koji su išli da napali DNR, LNR i Krim, 100 odsto, rekao je Aksenov u video snimku objavljenom na svom Telegram kanalu.

Pokazao je i foto-album iz 2016. godine u kojem su navedeni učesnici takozvane ATO Ukrajine na teritoriji Donbasa.

Ukrajinska obaveštajna služba: Rusija planira da napadne Belorusiju

19.18 - Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako Rusija planira da napadne stambena područja u Belorusiji kako bi je uvukla u rat. Prema ukrajinskim tvrdnjama, ruski vojnici već su stigli u grad Mazir.

Uništena diverzantska grupa naoružana američkim oružjem

19.00 - Komandant šestog odvojenog motorizovanog odreda Narodne milicije LNR, heroj LNR Vladimir Polupoltinih, demonstrirao je novinarima američki mitraljez ukrajinske diverzantske grupe, likvidirane u blizini sela Zolote u Donbasu.

Maroderi opljačkali poresku službu

18.56 - Glavna zgrada poreske službe u Hersonu je opljačkana nakon što su je bivši zaposleni napustili, pljačkaši su opljačkali unutrašnjost i izneli opremu, rečeno je RIA Novostima u Poreskoj službi za Hersonsku oblast. (Maroderi - Pljačkaš, vojnik koji, pod izgovorom premorenosti ili slabosti, zaostaje iza svoje jedinice pa krišom ide u krađu i pljačkanje; vojnik koji pljačka poginule i ranjene vojnike; fig. hulja, nitkov.)

Amerika podržava mirno rešenje

17.52 - SAD su spremne da podrže svako moguće diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, izjavio je u petak Blinken

Putin: Porast inflacije u svetu rezultat politike G7

17.29 - Nagli porast inflacije u svetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), a ne specijalne operacije Rusije u Ukrajini, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju samita BRIKS-a.

"To je dovelo do ozbiljnog socijalno-ekonomskog efekta pre svega kada je reč o razvoju zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog Istoka u kojima je primetan nagli porast cena prehrambenih proizvoda, energenata, ali i sirovine", istakao je Putin

Ukrajinske snage zarobile pilota ruskog vojnog aviona

17.05 - Prema britanskim obaveštajnim podacima, pilot je priznao da je bivši major ruskog ratnog vazduhoplovstva koji se po odlasku iz vojske zaposlio u privatnoj vojnoj kompaniji Vagner i leteo u nekoliko misija iznad Ukrajine.


EU će Ukrajini ipak oduzeti status kandidata?!
 

16.51 - "Ukrajina živi u zemlji rata i ne plaća ništa za mnoge javne usluge, pohvalili smo viziju od 9 milijardi evra za pomoć", podsetio je premijer Poljske Mateuš Moravecki. Drugim rečima, politička i diplomatska "suša" dovela je do toga da se Ukrajini oduzme status kandidata za EU.

Mesta Zoloto i Gorski u potpunosti su pod kontrolom snaga Luganske Narodne republike

16.48 -  "Oko Lisičanska trenutno sprovodi opkoljavanje", izjavio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponjenko.

Kako je rekao, u Zolotom i Gorskom se trenutno sprovodi čišćenje od ostataka ukrajinskih ekstremista.

Po pitanju Lisičanska, Filiponjenko je rekao da su putevi snabdevanja vojske otežani jer se granatiraju od strane ruske vojske.

 

 

 

Ukrajinski padobranci beže

16.38 - Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kod mesta Aleksandropolj na teritoriji DNR više od 30 ukrajinskih vojnika iz 25. vazdušno-desantne brigade napustilo je svoje položaje.

 

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu veruje 81,1 odsto Rusa

16.37 - Njegov rad na mestu predsednika Rusije odobrava 78,7 odsto građana Rusije, navodi se u anketi Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja (VCIOM).

 

 

 

IAEA: Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje

16.02 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

 

Zauzet Lisičansk?! (VIDEO)
 

15.45 - "Uništen blok postnacionalista Oružanih snaga Ukrajine kod Lisičanska!"

 

 

 

"Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže"

14.37 - Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, saoštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi „ti procesi“ ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su „već na dnu “, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, komentarišući odluku, prenosi TAS S.

"Beže puzeći"

14.10 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da su skoro sva naselja u okolini Severodonjecka i Lisičanska ili oslobođena ili opkoljena.

UKRAJINA UŽIVO Ruska vojska probila ukrajinski obruč, Kijev sprema zamku (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Peskov: Eksplozija i osujećeni teroristički napad u Hersonu

13.42 - Eksplozija koja se dogodila u Hersonu i osujećena masovna pucnjava u hotelu, u kome su smeštene izbeglice, mogu se posmatrati samo kao teroristički napadi i zahtevaju posebnu pažnju, rekao je novinarima danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Sve više neprijateljskih akcija SAD"

13.16 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je danas SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije izmedju Moskve i Zapada.

Berbok: Potrebne nove održive rute za izvoz iz Ukrajine

12.53 - Uspostavljanje održivih ruta za transport žitarica iz Ukrajine je jedan od glavnih prioriteta u sprečavanju globalne krize zbog nedostatka namirnica, istakla je danas šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

"Ruski predsednik Vladimir Putin ucenjuje Ukrajinu i zato je važno razviti nove transportne rute", ocenio je ministar poljoprivrede Nemačke Čem Ezdemir.

"Trebaće nam vreme da se povučemo"

12.36 - Vlasti Severodonjecka, grada na istoku Ukrajine, saopštile su da će biti potrebno vreme da ukrajinske oružane snage napuste grad.

Šef severodonjecke regionalne državne administracije Roman Vlasenko rekao je za ukrajinski Radio Sloboda da ruske trupe napreduju u svim pravcima u oblasti Severodonjecka i Lisičanska, koristeći avione i rakete.

"Opkolili su nas"

12.12 - Ruske snage su danas "potpuno okupirale" okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko.

"Rusi uništavaju puteve"

11.52 - Ruske snage izvele su vazdušne udare na prilazima Lisičansku, u Luganskoj oblasti, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Sergej Gajdaj.

Britanci javljaju da je Vagnerov pilot uhvaćen, nakon što je oboren avion

11.36

 

 

Rusija koristi oklopne vozove u specijalnoj operaciji u Ukrajini

11.20 - Voz Volga je dizajniran za tehničko izviđanje, deminiranje i restauraciju železničkih koloseka. Pokriven je čeličnim pločama debljine od deset do 20 mm.
 

 

 

"Rusi grade utvrđenja u Marijupolju pod maskom stambenih zgrada"

10.50 - Na zvaničnom Telegram nalogu grada Marijupolja, koji je u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa, objavljena je izjava gradonačelnika Vadima Bojčenka koji je optužio ruske snage da grade utvrđenja "pod maskom stambenih zgrada".

Ukrajina: SAD nam šalje još četiri HIMARS-a

10.36 - Bela kuća najavila je da će Ukrajini isporučiti još četiri dodatna HIMARS višecevnih raketnih bacača, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane.

Herson: U ekploziji automobila poginuo lokalni zvaničnik

10.10 - U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenosi RIA Novosti. Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega.

"Ukrajina nije granica između orka i vilenjaka"

09.46 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je, povodom davanja Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, da će Ukrajina u budućnosti postati članica EU i da je to sada fiksirano na zvaničnom nivou.

Teroristički napad u Hersonu

09.19 - U Hersonu se dogodio teroristički napad, saopštile su lokalne vlasti. "Auto je dignut u vazduh. Dogodio se teroristički napad", navodi se u saopštenju pres službe gradskih vlasti. Prema preliminarnim informacijama, meta napada je bio rukovodilac Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko. Pretpostavlja se da je on poginuo.

Ukrajinske snage dobile naređenje da se povuku iz Severodonjecka

08.46 - Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz Severodonjecka na istoku zemlje gde se vode žestoke borbe sa ruskom vojsokm, saopštio je danas regionalni guverner.

 

 


"Ukrajinske oružane snage će morati da se povuku iz Severodonjecka. Dobile su takvo naredjenje", rekao je preko telegrama Sergij Gajdaj, guverner Luganska, regiona u kojem je i taj strateški važan grad.

 

 

Zapad ne da Ukrajini da pregovara sa Moskvom? "Sada je lopta na njihovoj strani"

08.28 - Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu nacionalnoj televiziji Belorusije rekao da ne vidi mogućnost da im bude dozvoljeno da nastave pregovore, preneo je TAS S.

Ruske snage zauzele Nikolajevku

08.11 - Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

Džonson G7 i NATO-u: Nije vreme za loš mir u Ukrajini

07.50 - Premijer Velike Britanije Boris DŽonson ocenio je da G7 i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu da postigne kako je naveo, "loš" mir sa Rusijom, koji bi podrazumevao odricanje od delova svoje teritorije.

- Mislim da bi to bila katastrofa. To bi bio okidač za dalju Putinovu eskalaciju kad god poželi, rekao je DŽonson.

Dodao je da je moguće da su se neke od najvećih zapadnih sila "umorile" od Ukrajine.

Glavni rezultati SVO u Ukrajini za 23.06.2022

07.32

 

 

Propalo ukrajinsko forsiranje Severskog Donca

07.07 - Nastavljena je specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Na društvenim mrežama pojavilisu se izveštaji sa fronta u Harkovskoj oblasti.

Ruska ofanziva u Donbasu u punom jeku

06.52 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su snage 1. Armijskog korpusa DNR zauzele Nikolajevku. Ruska vojska i snage DNR sada mogu da postave punkt na putu koji povezuje Lisičansk i Bahmut (Artjomovsk).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Crni dim

25.06.2022 05:14

NATO , Amerikanci Englezi Umesto da Pomognu Ukrajni da se nadje Dogovor oni Skusaju onog Klovna sto trazi oruzje non Stop Korisi priliku da dobije sve DŽABE Narod Ispasta Sta EU misli dokle Probleme Stvarati . Zelenski nije nikakav Predsednik on samo hoce Slavu I Sažaljenje drzava mu izgleda kao Groblje taj čovek nije politicar I Prestanite da ga Sazsljevate on je Veliki problem .

Jojoj

25.06.2022 11:30

@Crni dim - Tvoja nepismenost pokazuje koliko si u pravu.

Gaga

25.06.2022 11:31

@Crni dim - Kad bi umeo da misliš, video bi da sve grešiš.