NOVA IDEJA FRANCUSKOG PREDSEDNIKA Makron gradi panevropski politički savez
EPA GONZALO FUENTES / POOL

Inicijativa bi kombinovala Makronov Renesansni savez i druge stranke sa Alijansom liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koja trenutno održava kongres u Dablinu, navodi Politiko.

Ukoliko se nastavi tim putem, bio bi povećan Makronov uticaj u evropskoj politici, a nestao bi ALDE, koji je osnovan pre više od 40 godina.

Makronov savez i poslanici ALDE u Evropskom parlamentu već formiraju svoju poslaničku grupu pod nazivom „Renew Europe“, ali bi usvajanje Makronovog predloga doveo do stvaranja krovne stranke na celom kontinentu, navodi Politiko.

BAJDEN IZJAVOM ŠOKIRAO PLANETU: "Ukrajina će morati da ustupi deo teritorije Rusiji"

Predlog je uvršten u pismo koje su potpisali vođa grupe "Renew Europe" u Evropskom parlamentu i bliski Makronov saveznik Stefan Sižoni, kao i bugarski premijer Kiril Petkov i novi slovenački premijer Robert Golob, rekli su zvaničnici.

Pismo je upućeno ko-liderima ALDE Timu Duliju i Ilanu Kjučuku. "Novi savez bi trebalo da pruži širi okvir od ALDE", rekao je zvaničnik "Renew Europe".

"ALDE je liberalan u svojoj srži i želimo da gradimo na tom nasleđu, ali možemo učiniti nešto šire", rekao je zvaničnik, zahtevajući da ostane anoniman jer je reč o politički osetljivom predlogu, navodi Politiko.

REČI KOJE NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM Makron ponovo govorio o Putinu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading