FISKALNI JASTREB Ovaj jedan čovek je blokirao pomoć SAD Ukrajini i napravio veliku glavobolju za Ameriku
EPA

Suočeni sa mogućnošću produženog odlaganja paketa koji je prošao Predstavnički dom u utorak, lider većine u Senatu Čak Šumer i njegov republikanski kolega Mič Mekonel, pokušali su da krenu napred u vezi sa paketom pomoći samo da bi ih Pol blokirao kao fiskalni jastreb koji se protivi iznosu predložene potrošnje.

Zastoj je odložio usvajanje te mere za sledeću nedelju.

Senat je zakazao početno proceduralno glasanje o nacrtu za ponedeljak kasno popodne. Bilo je nejasno da li će to glasanje ubrzati prolazak pomoći Ukrajini. Alternativno, usvajanje bi moglo doći sredinom sledeće nedelje ako bilo koji senator želi da iznudi seriju zakonodavnih koraka pre konačnog glasanja.

Pošto je zakon o pomoći Ukrajini ušao u proceduralne mehanizme Senata, Šumer se založio za brzu akciju:

„Paket je spreman za rad, velika većina senatora sa obe strane ga želi“. „Ako senator Pol istraje u svojim nepromišljenim zahtevima... sve što će postići je da sam odloži očajnički potrebnu pomoć Ukrajini.

Ali senator Pol nije bio dirnut.

Odlaganje za sledeću nedelju moglo bi da izazove probleme zapadnim zemljama koje pokušavaju da podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije.

Bajdenova administracija je rekla da do 19. maja očekuje da će ponestati raspoloživih sredstava za korišćenje u okviru ovlašćenja koje omogućava predsedniku da odobri prenos oružja bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Pol zahteva da se zakon promeni kako bi se zahtevao generalni inspektor da nadgleda potrošnju na Ukrajinu. Bez njegovog pristanka, Senat mora da sledi dug proces predviđen komplikvanim pravilima komore.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading