RUSI SPREMAJU VELIKU OFANZIVU Ukrajina pregovara o evakuaciji (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Twitter Printscreen

Nema ni nagoveštaja kraja rata u Ukrajini koji je danas ušau u 78. dan. Širom Ukrajine nastavljaju se borbe, a iako je juče sa nekoliko strana sveta stigao poziv da se što pre sedne za pregovarački sto, situacija je i dalje takva da govori oružje, a ne diplomatija.

Lajv blog 78. dana ukrajinskog konflikta je završen.

Slike ruske "Z" jedinice u Donbasu

Počele pripreme za ofanzivu

00:48 - Juče su počele pripreme za ofanzivu na Bahmut. U tom cilju granatirane su pozicije OS Ukrajine sa prethodno formiranih početnih pozicija. Prema poslednjem popisu, grad broji nešto više od 77.000 stanovnika.

U toku napad na Avdijevku

00:38 - "Dejstvo MLRS 'Grad' fascinira i ne pušta. Kao dobra klasična muzika. Napad na Avdijevku je u toku i ne može se zaustaviti. Ovaj pravac je posebno važan za svakog vojnika vojske DNR, jer upravo odavde Oružane snage Ukrajine granatiraju Donjeck, ubijajući civile, žene i decom", tvrde ruski izvori.

 

 

Zauzeta fabrika u Rubižnom


00:31 - Fabrika Zarja u Rubižnom, oslobođena od nacionalista, snimljena je iz ptičje perspektive. Snimak je objavio dopisnik "Izvestija" Dmitrij Zimenkin.

 

 

Sada se iznad ulaza vijori Barjak pobede i zastava LNR. U blizini fabrike ima dosta uništenih automobila i oborenog drveća. Na tlu su ostali ogromni krateri, nastali kao posledica granata.

Kaznene racije u Harkovskoj oblasti

00:20 - Neonacisti zajedno sa pripadnicima Službe bezbednosti Ukrajine vrše kaznene racije u Harkovskoj oblasti, traže proruski raspoložene građane, hapse ih i odvode u nepoznatom pravcu, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

 

Ukrajina pregovara o evakuaciji

23:59 - Ukrajina pregovara o evakuaciji 38 teško ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstalja u zamenu za zarobljene Ruse. Ovo je saopštila šefica Ministarstva za reintegraciju Irina Vereščuk.

Prema njenim rečima, pregovori teku korak po korak. Ako do razmene dođe, vlasti će pokušati da izvedu i ostale branioce iz Mariupolja.

 

 

- Sada nema pregovora o razmeni 500 ili 600 ljudi, kako su preneli neki mediji - rekla je Vereščuk.

Bocan-Harčenko: Nadam se da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

23:46 - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji.

Zahvalnost na ukrajinskom (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

23:35 - Ukrajinske izbeglice u Varšavi grupno su napale, pretukle i izbole lokalnog stanovnika koji je pokušao da se zauzme za Poljakinje, prenose ruski izvori. 

 

 

Muškarac je zadobio nekoliko uboda nožem i, prema pisanju medija, preminuo.

OEBS: Nekoliko hiljada Ukrajinaca poslato u "centar za filtriranje"

23:15 - Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), rekao je da je „najmanje nekoliko hiljada Ukrajinaca” poslato u takozvane „centre za filtriranje” u Rusiji, prema transkriptu Stalnog saveta OEBS-a.

- Tokom ovog takozvanog procesa „filtracije“, ruske snage navodno obrađuju i ispituju zarobljene ukrajinske državljane kako bi identifikovali bilo koga ko je povezan sa ukrajinskom vladom ili vojskom, kao i pojedince sa „proukrajinskim uverenjima“ - navodi se u Karpenterovom komentaru.

Američki Senat rekao "ne"

23:00 - Novi paket rekordne vojne pomoći Ukrajini u visini od 40 milijardi dolara nije prošao glasanje u američkom Senatu.

 

 

Senator Rend Pol blokirao je usvajanje ovog zakona u ovoj formulaciji.

Moskva bez milosti prema Kijevu

22:47 - Zbog zajma koji je odobrila Bajdenova administracija Ukrajini Rusija je prinuđena da preduzme određene poteze. 

Poznati ruski politički ekspert i poslanik Državne dume Anatolij Vaserman je u OVOM članku objasnio kakvo uništenje očekuje Ukrajinu i da je Moskva primorana da to uradi.

Ruski zvaničnik tvrdi da čovečanstvo ne čeka svetla budućnost već nuklearni rat

22:35 - Zapadna reakcija na dolazak multipolarnog sveta preti nuklearnom katastrofom, tvrdi poznati ruski političar Aleksej Puškov.

Političar je naglasio da u narednim decenijama čovečanstvo ne čeka ni sloga ni civilizovano takmičenje.

Putin izvukao keca iz rukava

22:10 - Britansko ministarstvo odbrane objavilo je danas popodne novu ratnu mapu događaja u Ukrajini. Ipak oni nisu računali na Putinovog keca iz rukava. Ruska vojska je izvršila veliku koncentraciju snaga i probila ukrajinske linije na ovom frontu.

 

Zapaljen ruski brod u Crnom moru

21:59 - Ukrajinske snage su oštetile savremeni ruski mornarički logistički brod u Crnom moru i zapalile ga, izjavio je danas portparol regionalne vojne administracije u Odesi Serhij Bratčuk, prenose agencije.

Kadirov najavio oslobođenje naselja Južno u LNR

21:25 - "Naše zastave se sada vijore na zgradama naselja Južno", napisao je čečenski šef na svom Telegram kanalu.

Nehamer preti "Gaspromu"

21:10 - Kancelar Austrije Karl Nehamer zapretio je da će oduzeti "Gaspromu" gasno skladište u Salcbergu, ako ga ne bude punio gasom, piše "Kronen Cajtung", javlja Sputnjik.

Rusija traži sednicu SB UN-a

20:41 - Rusija je zatražila za 13. maj sednicu SB UN na temu američkih biolaboratorija, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Ukrajinska vojska se obrukala. Hteli da ponize Ruse, pa doživeli debakl

20:20 - Ukrajinska vojska je smatrala da će lako da izvede operaciju koja bi ponizila rusku vojsku, ali i Vladimira Putina. Po savetima NATO izveli su diverzioni napad, ali im je on doneo samo propast i uništenje znatnih snaga. Snimke fijaska, kao i detalje operacije pogledajte OVDE.

PUTIN NAS JE NADIGRAO, RUBLJA NAJBOLJA VALUTA NA SVETU Jedan od najboljih američkih ekonomista demantovao samog sebe

19:40 - Čovek koji je pre par meseci tvrdio kako će rublja uskoro propasti demantovao je samog sebe u članku koji je objavio za Blumberg. 

Kako Dejvison Santana objašnjava jačinu rublje i na koji način je odolela sankcijama, pogledajte OVDE.

PREMIJER NATO DRŽAVE POZVAO NA UNIŠTENJE RUSKOG SVETA
 

19:20 - Izjave poljskog premijera sigurno ne doprinose smirenju situacije u svetu. On je pozvao NATO na uništenje ruskog sveta. Reakcije na njegov iztervju, kao i sam intervju možete pogledati OVDE.

RUSIJA SPREMA UKRAJINSKI SCENARIO ZA FINSKU

19:01 - Rusija sprema odmazdu u slučaju da Finska aplicira za članstvo u NATO. Analitičari upozoravaju da i Finska može da doživi ukrajinski scenario.

Nemačka ekonomija pred kolapsom zbog sankcija Rusiji

19:50 - Nemačka ekonomija se nalazi u nezavidnom položaju zbog sankcija rusiji. Vlada u Berlinu pokušava da napravi akcioni plan da bi pomogla kompanijama i pojedincima. Detalje akcionog plana, ali i procene da li će uspeti porgledajte OVDE.

Pobuna u EU zbog Rusije: Nemamo nameru da se žrtvujemo 

18:44 - U EU je izbila prava pobuna protiv predloga Evropske komisije o dodatnim sankcijama protiv Rusije. Koje sve zemlje su ustale protiv sankcija pogledajte OVDE.

Ruska vojska ne sme da se potcenjuje

 

18:21 - Nekadašnji vojno-politički savetnik bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, brigadni general Erih Vad kaže da ne bi trebalo potceniti rusku vojsku u Ukrajini. 

Šta je general Vad rekao o ruskoj vojsci i da li Ukrajina ima neke šanse, pročitajte OVDE.

Konašenkov: "Pogođena 43 položaja ukrajinske vojske"

18:00 - Avijacija Oružanih snaga Rusije pogodila je 43 položaja ukrajinske vojske i skladište goriva.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su četiri skladišta municije, radar američke proizvodnje, i više od 170 ekstremista.

"Sankcije Rusiji će izazvati prehrambenu krizu"

17:36 - Sankcije Rusiji neće doneti mir Ukrajini, ali će izazvati prehrambenu, energetsku i finansijsku krizu u svetu, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN.

Litvanija povlači ambasadora iz Rusije

17:40 - Litvanija od 1. juna povlači ambasadora u Rusiji, javlja Litvanski nacionalni radio

Viljnus od 1. juna zatvara konzulat u Sankt Peterburgu.

Amerikanci neće dati nuklearno naoružanje Ukrajini

16.37 - Sjedinjene Države ne dopuštaju mogućnost isporuke nuklearnog oružja Ukrajini, to ne dolazi u obzir, kažu u Stejt departmentu. 

- SAD pruža pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti, isporukama naoružanja. Ipak, što se tiče nuklearnog oružja, o tome ne može biti ni govora - izjavila je Karen Donfrid.

Snimak iz Azovstalja

16.13 - Objavljen je novi snimak iz čeličane Azovstalj u Mariupolju.

"Ovako zvuči pakao. Bomba za bombom. Granate za granatom“, prokomentarisao je snimak Pjotr Andrjuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja.

 

 

Nemačka ne može da uvede gasni embargo na ruski gas

15.52 - Nemački ministar ekonomije Robert Habek kaže da Nemačka ne može da primeni gasni embargo protiv Rusije.

Zabranjen transport gasa u Evropu

15.41 - "Gasprom" prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku, jer mu je zabranjeno da koristi poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa, saopštio je portparol ruske kompanije Sergej Kuprijanov.

Pad evra

15.19 - Evro na Moskovskoj berzi vredi 67 rubalja, prvi put od 2017. godine. 

Ukrajinci odlaze

15.02 - Više od 6 miliona ukrajinskih izbeglica stiglo u EU, navodi se u podacima evropske agencije za kontrolu granica "Fronteks"

Od toga je više od 3 miliona ljudi stiglo u Poljsku i više od milion - u Moldaviju, koja je navedena kao tranzitna zemlja preko koje izbeglice ulaze u Rumuniju, u koju je iz Ukrajine stiglo više od 1,1 milion ljudi. 

Zelenski naredio izvoz državnih rezervi

14.46 - Bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva rekao je da je, prema njegovom izvoru, Zelenski naredio izvoz državnih rezervi ukrajinskog žita u Poljsku.

Raketiran gasovod

14.32 - Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug Donjecka, oštećen je gasovod, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike na Telegramu.

U saopštenju se ne precizira o kakvom se gasovodu radi.

EU odlučuje o Ukrajini

14.17 - O nastojanju Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji biće razmatrano na samitu EU u junu, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Raketiranje Donjecka

13.49 - Ukrajinske snage su u 13.25 ispalile četiri granate kalibra 122 milimetra na Petrovski okrug Donjecka, a u 13.30 gađale selo Goljmovski sa osam granata kalibra 122 milimetra u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajina upotrebila "Uragan"

13.24 - Broj ukrajinskog granatiranja DNR svakim danom se povećava, nedavno su počeli sve češće da pucaju iz MLRS "Uragan", izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Nuklearni rat

13.11 - Pumpanje Ukrajine oružjem povećava verovatnoću potencijalnog sukoba NATO-a i Rusije koji bi mogao da preraste u nuklearni rat, upozorava zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Putin o sankcijama

12.59 - Sankcije protiv Rusije u velikoj meri provociraju globalnu ekonomsku krizu. Kratkovide, naduvane ambicije Zapada, koji uvodi ograničavajuće mere protiv Rusije, udaraju po narodima Evrope i SAD, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin

Zelenski podržava ulazak Finske u NATO

12.44 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom pohvalio je spremnost Finske da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

"Razgovarali smo o evropskim integracijama Ukrajine. I o saradnji u oblasti odbrane", objavio je Zelenski na Tviteru.

 

Oglasio se Stoltenberg

12.27 - Članstvo Finske u NATO bi ojačalo i zapadnu vojnu alijansu i Finsku, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ako Finska odluči da uputi zvaničan zahtev za članstvo, biće toplo dočekani u NATO savezu, a pristupni proces bi protekao glatko i brzo", kazao je Stoltenberg nakon što su lideri Finske, predsednik i premijerka, rekli da bi ta zemlja trebalo da aplicira za članstvo u NATO "bez odlaganja", preneo je Rojters.

Finska u NATO pretnja za Rusiju

12.10 - Kremlj je danas saopštio da je Finski korak ka učlanjenju u NATO "definitivno" pretnja za Rusiju i da širenje Severnoatlantskog vojnog bloka neće načiniti svet stabilnijim.

Govoreći na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su koraci koje preduzima Finska ka NATO za žaljenje i razlog da se odgovori adekvatno, preneo je Rojters.

Pronađena tela kod Kijeva

11.48 - Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je hiljadu tela pronađeno na području ukrajinske prestonice Kijeva poslednjih nedelja i da bi istrage mnogih događaja u Ukrajini mogla da ukaže na počinjene ratne zločine.

"Razmere protivpravnih ubistava, uključujući indicije o pogubljenjima po kratkom postupku u oblastima severno od Kijeva su šokantne", poručila je Bašele Savetu za ljudska prava sa sedištem u Ženevi putem video obraćanja, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinske snage granatirale Gorlovku

11.37 - Ukrajinske snage ispalile su na Gorlovku 10 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Uništen S-300

11.20 - Rusija je danas saopštila da je njena vojska visoko-preciznim oružjem tokom noći u Harkovu uništila protivvazdušni raketni sistem S-300 i radarsku stanicu kod Odese.

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je izmedju ostalog da su pogodjena dva skladišta oružja u regionu Černihovu, Rusija je takođe navela da je oborila ukrajinski dron kod Zmijskog ostrva, prenosi Rojters.

Finska traži ulazak u NATO

10.50 - Lideri Finske danas objavili da će ta zemlja zatražiti članstvo u NATO, što je velika promena u sigurnosnoj politici te zemlje.

Kolone na ulazu u Ukrajinu

10.32 - Na graničnom prelazu Dorohusk, jednom od osam na granici Poljske i Ukrajine, ovih dana primetne su duge kolone kamiona i drugih vozila, ali na ulazu u Ukrajinu, za razliku od marta meseca kada je u najvećem izbegličkom talasu u suprotnom smeru dnevno prelazilo i 80.000 žena, dece, bolesnih i starih.

Danas iz Ukrajine dnevno stiže tek nešto manje od 900 ljudi, a gužva je na drugu stranu, u smeru zemlje u kojoj besni rat.
 

Oglasio se Kličko

10.05 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je žitelje koji su napustili glavni grad Ukrajine da njihov povratak još uvek nije bezbedan.

"Nažalost, ne možemo da garantujemo bezbednost svakog stanovnika danas. Svaki ćošak Ukrajine, svaki grad i mesto su ugroženi jer Rusija nastavlja varvarski rat protiv naše zemlje", naveo je Kličko.

On je rekao da je Kijev "još uvek glavna meta Rusije", prenosi CNN.

Novi vazdušni udari na Azovstalj

8.40 - Ukrajinska vojska saopštila je da ruske snage nastavljaju vazdušne udare na čeličanu Azovstalj u Marijupolju i da napreduju ka gradovima u istočnoj Ukrajini.

U saopštenju objavljenom 78. dana rata, Generalštab ukrajinske vojske naveo je da su ruske snage takodje sprovele artiljerijske napade u pravcu Zaporožja koji je bio utočište civila u njihovom bekstvu iz Marijupolja.

Ukrajinska vojska je saopštila i da su ruske snage artiljerijom gađale ukrajinske jedinice severno od grada Harkova na severoistoku, a navela je ruske napade u regionima Černihov i Sumi na severu.

U regionima Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, gde se vode borbe od početka rata, ukrajinska vojska je prijavila "delimičan uspeh" u napredovanju Rusije. Kako se navodi, ukrajinske snage odvratile su devet ruskih napada i uništile nekoliko njihovih dronova i vojnih vozila.

Ukrajince u Hersonskoj oblasti obučavali zapadni stručnjaci

8.11 - Ruska vojska je zaplenila dokumentaciju iz vojne baze u Hersonskoj oblasti koji pokazuju da su ukrajinske borce, zajedno sa vojnim osobljem, obučavali zapadni stručnjaci po standardima NATO-a, javlja dopisnik RIA Novosti.

Dramatično u gradu Rubežno 

7.52 - Na teritoriji fabrike „Zarja“ u gradu Rubežno, nastavljaju se borbe između Narodne milicije LNR i ukrajinskih trupa.Stambeni delovi grada su pod kontrolom LNR, rekao je za RIA Novosti vojni komandant Rubižnoje „Kambrod“.

- Industrijska zona je sada oslobođena, ali se vode borbe u fabrici Zarja. Tamo je siva zona.

U gradu Rubežno ostalo je oko 3,5-4 hiljade civila. Oni osećaju nestašicu lekova, dok se granatiranje sa ukrajinske strane nastavlja, rekao je „Kambrod“. 2019. godine u gradu je živelo 57,3 hiljade ljudi.

U isto vreme, ukrajinski vojnici pokušavaju da napuste Rubežno pod maskom izbeglica. Ukrajinska vojska pokušava da napusti područje grada Rubežno, oblačeći se u civilnu odeću, rekao je za RIA Novosti vojni komandant grada „Kambrod“.

- Postoje slučajevi kada su se ukrajinski vojnici obukli u civilnu odeću i pokušali da napuste Rubežno i teritoriju LNR . Mi ih zadržavamo, rekao je komandant.

Istraga o eksperimentima u Ukrajini

7.40 - Ruski istražni komitet saopštio je da će ispitati navode ruskog Ministarstva odbrane o nehumanim eksperimentima u biološkim laboratorijama u Ukrajini, uz, kako se navodi, učešće američkih predstavnika

Uništeni pontonski mostovi

7.31 - Ukrajinska vojska saopštila je da je ponovo uništila pontonske mostove koje su ruske trupe koristile da pređu reku u istočnoj oblasti Luganska, gde danima besne teške borbe.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je fotografije uništenih ruskih tenkova i drugog naoružanja u selu Bilohorivka, u blizini strateškog grada Lisičanska koji drže Ukrajinci.

Regionalni šef Luganska Sergej Hajdaj opisao je Bilohorivku kao „tvrđavu“ koja – kao i grad Mariupolj – „sputava veliki broj“ ruskih vojnika.

Japan i Evropska unija prave novi pritisak na Rusiju

7.23 - Japan i Evropska unija dogovorili su na samitu da će nastaviti saradnju u cilju pritiska i sankcija prema Rusiji, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Moskva "najdirektnija pretnja" međunarodnom poretku zbog njenog "varvarskog rata" u Ukrajini.

Fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida rekli su, na zajedničkoj konferenciji za medije posle samita u Tokiju da će nastaviti razgovore o tome kako da optimizuju partnerstvo u svim oblastima uključujući energetiku.

Japanski premijer rekao je da "ruska invazija na Ukrajinu nije samo stvar Evrope, već da je uzdrmala međunarodni poredak uključujući Aziju" i da takvo ponašanje "ne sme da se toleriše", prenosi BBC.

Istovremeno, lideri EU su poručili da žele da Evropska unija postane značajniji akter u Aziji upozorivši na Kinu.

"Indopacifik je uspešan region. Takođe je i poprište tenzija. Uzmimo za primer situaciju u Istočnom i Južnom Kineskom moru i konstantnu pretnju Severne Koreje. EU želi da ima aktivniju ulogu u Indo-Pacifičkom regionu. Želimo veću odgovornost u regionu koji je od vitalnog interesa za naš prosperitet", rekao je Kišida.

Važan sastanak u Moskvi

7.12 - Američki ambasador u Moskvi Džon Saliven razgovarao je sinoć sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejom Rjapkovom, saopštio je Stejt department.

Cilj sastanka, kako je objavio Vašington, bila je diskusija o biletaralnim odnosima dve države.

Sastanak je trajao dvadesetak minuta i o sadržaju diskusije nisu objavljeni dodatni detalji.

Iz NATO-a je saopšteno da će nastaviti da podržava Ukrajinu ali da ne žele direktan sukob sa Rusijom.

Veliki problemi zbog gasa

7.01 - Snabdevanje ruskim gasom Nemačke smanjeno je za četvrtinu preko Ukrajine a italijanski premijer Mario Dragi tokom posete SAD izjavio je da pojedine članice, među kojima i Nemačka, već plaćaju ruski gas preko Gasprombanke u rubljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
pera

12.05.2022 12:21

Jeste Rubezno je pao ali na severnoj, istocnoj i zapadnoj periferiji, to znaci sa 3 strane , nalaze se ukopani ukrajinci. po vojnoj logici nije bas prijatno nesto da osvojis a da te mlate sa 3 strane, Rusi su kao nekom dzaku sada slobodan im je prolaz samo prema jugu...

Mijo

12.05.2022 14:42

NATO samo zakuvava, a kada popu.e biće im kriva Rusija...