Za đilasovske medije "kazahtanski peti oktobar", a evo ko stoji iza situacije u Almatiju
RU-RTR Russian Television via AP

Naime, samo godinu dana pre pokušaja "revolucije" u Kazahstanu, NED (Nacionalna zadužbina SAD za demokratiju), inače produžena ruka CIA za "poslove" u civilnom sektoru, potrošila je više od milion dolara u ovoj zemlji i to za PR kampanje protiv vlade, obuku aktivista i pripreme za izbore!

Američki advokat Klint Erlih napisao je na Tviteru da je "novac otišao za PR kampanje protiv vlade i obuku antivladinih demonstranata", kap i da je "NED preuzeo deo misije CIA".

"Godine 1986, osnivač NED-a Karl Geršman, rekao je da je grupa stvorena jer bi bilo "strašno da se demokratske grupe širom sveta vide kao subvencionisane od strane CIA“. Danas, umesto da primaju novac CIA, oni primaju NED novac", citira Erlih osnivača NED-a i podseća da je 1991. godine predsednik NED-a Alen Vajnštajn priznaoo:

"Mnogo od onoga što danas radimo je pre 25 godina tajno uradila CIA."

NED  je zabranjen u Rusiji i smatraju ga paravanom CIA za finasiranje pojedinaca i civilnog društva. 

Klint Erlih izneo je svoje viđenje situacije u Kazahstanu:

"Situacija u Kazahstanu je mnogo veća stvar nego što zapadni mediji govore. Verujem da to značajno povećava rizik od sukoba NATO-Rusija.


Prvo, šta se dešava u Kazahstanu? Masovni protesti i antivladino nasilje odneli su desetine mrtvih. Rusija raspoređuje 3.000 padobranaca nakon što su kazahstanske snage bezbednosti pregazile. Najveći grad Almati izgleda kao ratna zona.

Da bismo razumeli zašto je Rusija spremna da rasporedi trupe u Kazahstanu, od ključne je važnosti razumeti dubinu vitalnih ruskih nacionalnih interesa unutar zemlje. Ovo nije bilo koja bivša sovjetska republika. Za Rusiju je gotovo jednako važno kao Belorusija ili Ukrajina.

 

 


Prvo, Rusija i Kazahstan imaju najveću neprekidnu kopnenu granicu na planeti Zemlji. Ako se Kazahstan destabilizuje, značajan deo od 19 miliona stanovnika zemlje mogao bi da postane izbeglice koje teku preko granice. Rusija nije voljna da dozvoli da se to dogodi.

Drugo, otprilike jedna četvrtina stanovništva Kazahstana su etnički Rusi. Kazahstanski nacionalisti su većinom muslimani, koji su negodovani protiv pravoslavno-hrišćanske ruske manjine. Rusija veruje da bi građanski rat povlačio za sobom netrivijalan rizik od antiruskog etničkog čišćenja.

 

 

 

 


Treće, kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu bio je srce sovjetskog svemirskog programa. Rusija ga i dalje koristi kao svoj primarni kosmičko lansiranje. Kosmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku će smanjiti tu zavisnost, ali još uvek nije potpun.

Četvrto, Rusija sprovodi svoje testiranje antibalističke rakete na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu. Ovde se odvija stalni razvoj sistema S-550 ABM, jednog od temelja ruske nacionalne bezbednosti.

Peto, ciklus nuklearnog goriva u Rusiji je blisko povezan sa Kazahstanom. U zemlji su aktivne operacije iskopavanja uranijuma koje podržava Rusija. Uranijum iz Kazahstana se obogaćuje u Novouralsku u Rusiji, a zatim se vraća u Kazahstan za upotrebu u kineskim sklopovima nuklearnog goriva."
 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading