RUSIJA „JEDINA PRETNJA“: Švedska povećava vojni budžet 45 odsto i produbljuje vojnu saradnju sa Velikom Britanijom
EPA

Samo u periodu od 2021-2025, vojni budžet će se postepeno povećati za skoro 3,1 milijardu dolara, što je povećanje od oko 45 odsto u poređenju sa 2020.

Tokom zajedničke posete vojnoj bazi u Arvidjauru u severnoj Švedskoj, švedski ministar odbrane Peter Hultkvist i njegov britanski kolega Ben Volas pozvali su na dublju vojnu saradnju u budućnosti. Stokholm je ponovo formirao puk "Norrland Dragoon Regiment K4" i vratio ga u bazu ranije ove godine, navodeći "rusku pretnju" kao razlog.

Prema sporazumu o vojnoj saradnji između Švedske i Velike Britanije iz 2016. godine, britanski vojnici mogu da prođu zimsku obuku u Arvidsjauru i da učestvuju u švedskim vojnim vežbama.

Piter Hultkvist je istakao značaj zajedničkih vežbi, koje, prema njegovim rečima, „šalju signale bezbednosne politike“ o postojećoj saradnji koju treba dalje razvijati. Štaviše, Hultkvist je istako da je ključno produbiti vežbe i interoperabilnost između armija zemalja.

- To znači biti u mogućnosti da sarađujemo u potencijalnoj stvarnoj kriznoj situaciji. Reč je o vojnim krizama u kojima vam je potrebna vojna sila da biste ih rešili, ali je takođe reč o prevenciji da do takvih situacija uopšte ne dođe, rekao je Hultkvist, navodi nacionalna televizija SVT.

Rusija glavna pretnja

Prema Piteru Hultkvistu, Švedska nema drugih vojnih pretnji protiv sebe osim Rusije. Zanimljivo je da je Švedska ranije ove jeseni vratila u funkciju puk K4, zajedno sa mnoštvom drugih vojnih jedinica, navodeći kao razlog pogoršanu bezbednosnu situaciju i „veliko nagomilavanje ruskih jedinica“.

-Celokupna bezbednosna politika vremenom se pogoršala zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini i zbog onoga što se dešava u Belorusiji. To utiče na celokupnu bezbednosnu situaciju u našem delu Evrope. Deo švedske strategije je produbljivanje saradnje sa susedima i zemljama koje imaju slične vrednosti kao mi, a Velika Britanija je jedna od njih“, rekao je Hultkvist.

Švedska trenutno sarađuje sa svojim nordijskim susedima, baltičkim državama, Francuskom, UK i SAD u okviru NATO-a, uprkos tome što je formalno zadržala svoju politiku neutralnosti.

Švedska je takođe povećala svoja vojna izdvajanja, koristeći izgovor da je Rusija pretnja. Tokom godina 2021-2025, vojni budžet će se postepeno povećavati za skoro 28 milijardi švedskih kruna (3,1 milijardu dolara), što je povećanje od nešto više od 45 odsto u odnosu na 2020. godinu, kako je naglasio bivši premijer Stefan Lofven u svom govoru posvećenom vraćanju na dužnost puka K4. On je tada istakao „nagomilavanje“ Ruskih trupa kao jedan od osnovnih razloga za ovoliko povećanje budžeta.

Ranije ove godine, ruska ambasada u Švedskoj je saopštila da Stokholm „nije sklon odstupanju od izabranog kursa konfrontacije prema Rusiji i da ne traži načine da unapredi bilateralnu saradnju“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading