LUKAŠENKO IM JE TRN U OKU Amerika uvodi nove sankcije Belorusiji?
EPA/ ALEXEY DRUGINYN

 

Američka televizija se poziva na izvor u Kongresu, napominjući da nije poznato protiv koga će nove mere biti usmerene. Prema rečima sagovornika televizije, objava o sankcijama planirana je baš 9. avgusta kada su u Belorusiji pred godinu dana održani predsednički izbori.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. 

Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

 

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza beloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Belorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine.

Oni uključuju 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.

Rusija smatra Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije. Krajem jula bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska boravila je u Vašingtonu gde ju je primio američki predsednik DŽozef Bajden. Ona je tada rekla da se nada da će Amerika uvesti najjače moguće sankcije beloruskim vlastima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading