ZA ČISTIJI OKOLINU I BOLJI KVALITET VAZDUHA U BEOGRADU Projekat deponije u Vinči dobio najviši standard kvaliteta upravljanja otpadom
Foto: Printscreen

Projekat javno-privatnog partnerstva u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu dobio je Gold Standard sertifikat - najviši svetski standard kvaliteta kojim se potvrduje da realizacijom projekta dolazi do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prvi put ovakav projekat u Srbiji ikada

Ovo je prvi put da projekat koji u svom sastavu ima postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada bude sertifikovan, ali i prvi ovakav projekat u Srbiji ikada, navodi se u saopštenju "Beo čista energija".


"Beo čista energija" je društvo sa posebnom namenom koje su osnovali francuska kompanija "Veolia", japanska korporacija "Itoću" i panevropski fond "Marguerite", a koje je zaključilo Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom 2017. godine o izgradnji savremenih objekata za preradu otpada radi unapređenja životne sredine i socijalne politike u glavnom gradu Srbije.

MINISTARKA VUJOVIĆ U PRIBOJU "Nakon pola veka rešavamo problem deponije u Druglićima "

Sa stare nesanaitarne deponije emitovano 90 miliona tona gasova u atmosferu

Procena je da je sa stare nesanitarne deponije, koja je bila aktivna u periodu od 1977. do 2021. godine, 90 miliona tona gasova sa efektom staklene bašte, odnosno ekvivalentnog ugljen-dioksida, emitovano u atmosferu iz odloženog otpada tokom poslednjih 45 godina.

Projektom će se, navodi se u saopštenju, smanjiti emisije ekvivalentnog ugljen-dioksida za 210. 000 tona godišnje, u skladu sa sedam ciljeva održivog razvoja koje su ustanovile Ujedinjene nacije.

Glavni pokretač za realizaciju ovog projekta bilo je rešavanje neodrživih praksi u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu i uvođenje rešenja kojima će se sprečiti emisije štetnih gasova, podseća se u saopštenju.

Navodi se da od avgusta 2021. godine "Beo čista energija" pruža usluge odlaganja komunalnog otpada na sanitarnu deponiju i tretmana otpada od građenja i rušenja, uz završetak radova na izgradnji postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, kogenerativnog postrojenja na deponijski gas i postrojenja za prečišćavanje procednih voda i zatvaranje i sanacije nesanitarne deponije u Vinči.

Ovaj projekat doprinosi smanjenju emisije gasova s efektom staklene bašte

Rukovodstvo "Beo čiste energije" navodi da je ponosno jer, kako kažu, ovaj sertifikat predstavlja zvaničnu potvrdu da njihov projekat doprinosi smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte uz poštovanje najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine i održivom razvoju u Srbiji.

"Itoću zajedno sa svojim partnerima, nastoji da transformiše sistem upravljanja otpadom u Srbiji u saradnji sa Vladom Srbije i Gradom Beogradom. Ova transformacija počinje da poboljšava niz ekoloških i društvenih aspekata koji su decenijama bili nerešeni", rekao je direktor sektora za infrastrukturne projekte u oblasti životne sredine i energetike u korporaciji "Itoću" Tomo Jokobori.

Direktor za Srbiju kompanije "Veolia" Ðorđi Palkov kaže da je sertifikat od strane Gold Standarda dokaz uspeha zajedničkih napora i svakodnevne posvećenosti održivoj budućnosti.

Rukovodeći partner "Marguerite" Viliam Pirson kaže da je ova sertifikacija još jedan dokaz vrednosti projekta sa ekološkog aspekta, ne samo u smislu ogromnih pozitivnih uticaja na lokalnom nivou već i zbog njegovog doprinosa borbi protiv globalnih klimatskih promena i ostvarivanju nekoliko ciljeva održivog razvoja UN, dodaje se u saopštenju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading