Tajanstvena jedinica VCG prvi put u javnosti
Printskrin
Tajanstvena jedinica VCG prvi put u javnosti

Printskrin

 Foto: Printskrin

* NATO je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije

* Stoltenberg je posle susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući rekao novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata

* Prvi put u istoriji NATO-a borbene trupe raspoređene na istočnom krilu - u baltičkim zemljama i u Poljskoj

NATO je snažniji i agilniji nego što je to bio mnogo godina ranije, poručio je u u Vašingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je posle susreta s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući rekao novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata i da su prvi put u istoriji NATO-a borbene trupe raspoređene na istočnom krilu - u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

NATO se sjajno dokazao kao zaštitnik slobode! To je najmoćnija odbrambena alijansa na svetu

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 08.11.2019. 22:11 Govor povodom 30. godina od pada Berlinskog zida Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia * Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se NATO dokazao kao zaštitnik slobode * Fon der Lajen tokom svog govora povodom 30.

 

"Utrostručili smo obim snaga za brzo reagovanje, modernizovali komandnu strukturu i evropski saveznici i Kanada sada ulažu više u odbranu i kupuju modernu opremu", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO na samrti, preneo je sinoć Glas Amerike.

Stoltenberg je dodao da je NATO više puta pokazao da je, uprkos unutrašnjim razlikama, ujedinjen oko ključnog zadatka, a to je da članice štite i brane jedna drugu, na osnovu principa - jedan za sve i svi za jednog.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Bilo koji pokušaj distanciranja Evrope od Severne Amerike oslabiće transatlantske veze i širu Evropu i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, jer je to način da se pobrinemo da su naše zemlje i narodi bezbedni", poručio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da je s predsednikom Trampom, između ostalog, razgovarao o pripremama za samit NATO-a u Londonu, početkom decembra, i o većem izdvajanju članica za odbranu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Članice sada više ulažu i do kraja naredne godine će biti izdvojeno dodatnih više od 100 milijardi dolara za odbranu širom Evrope i Kanade. To pokazuje da jasna poruka predsednika Trampa ima stvaran uticaj i to NATO čini snažnijim", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg se prethodno u Stejt departmentu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim je otvorio i ministarski sastanak zemalja članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Stoltenberg je na sastanku rekao da borba nije gotova, da je Islamska država i dalje pretnja, a da je situacija u severoistočnoj Siriji "nestabilna i teška.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"