Vladimir Putin
EPA
Putin i Šojgu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP
Jermenska vojska

Youtube/Printscreen

Jermenska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Istorija sukoba između Azerbejdžana i Jermenije seže u daleku 1988. godinu, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Da podsetimo, Rusija uvek nastoji da suzbije i reši svaki konflikt u svom "bliskom inostranstvu" u koje spadaju sve regije i države na Kavkazu - milom ili silom. Isto tako, Putin će nastojati da posreduje između Jermenije i Azerbejdžana i da se ova predstava neprijateljstava barem za sada što pre zaustavi, ako ne i zaboravi, jer je u opštem interesu za ceo region.

Jermenska vojska

Youtube/Printscreen

Jermenska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Da ne pričamo o tome šta i koliko Jermeniji i Azerbejdžanu znači Rusija.

Rusija učestvuje zvanično i u odbrani Sirije od 2015. godine i to na poziv tamošnjih vlasti, a nezvanično podržava i gaji naklonost prema Kalifi Haftaru i snagama LNA u Libiji. Moskva sigurno neće odustati od toga da prati šta se dešava u ove dve arapske države koje zapljuskuju talasi Sredozemnog mora, a kamoli da prepusti da se situacija otrgne kontroli na Kavkazu.

Preporučujemo: