Ukrajina
Alo!/Privatna arhiva
Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajinski nacionalisti, Foto: Tanjug/AP 26.11.

* Pada podrška za nastavak rata na istoku Ukrajine (u Donbasu)

* Skoro 70 odsto Ukrajinaca za mir sa Rusijom

* Traže direktne pregovore sa liderima Donbasa

Podrška za nastavak rata sve dok istočni regioni ne kapituliraju, sada se skoncentrisala na zapadni region Ukrajine oko Lvova i među onima u Kijevu koji žive od priliva gotovine iz SAD, Kanade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Pročitajte još:

Čak i među njima pristalice rata su mala manjina - 28 odsto na zapadu; 16 odsto u centru; u poređenju sa 13 odsto na istoku i osam odsto na jugu. Sveukupno, samo jedan od šest Ukrajinaca (17 odsto) sada želi rat. Mir po svaku cenu preferira jedan od pet (20 odsto); mir uz kompromisne uslove 49 odsto.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajinski nacionalisti, Foto: Tanjug/AP 26.11.

Ovo su novi nalazi anketa ukrajinskih glasača sprovedenih u čitavoj zemlji, u junu, koje je naručila i platila holandska vlada. Oni potvrđuju rezultate glasačkog istraživanja sprovedenog u maju za američki Stejt Department.

Sveukupno, 69 odsto ispitanih Ukrajinaca želi mir; Skoro polovina njh uz bilo kakve ustupke.

Ukrajinski vojnici

screenshoot/Youtube

Ukrajinski nacionalistički bataljon Azov , Foto: screenshoot/Youtube

Ne računajući one koji su odbili da kažu ili su tvrdili da su neodlučni, najjasniji znaci konsenzusa širom zemlje su pregovori o mirovnim uslovima direktno sa predstavnicima vlade Donjeck i Lugansk; okončanje trgovinske blokade i ekonomskih sankcija sa istokom i raspoređivanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija kako bi se osigurao mir.