Ruski helikopter, Ka-52M
Youtube/Printscreen
Ruski helikopter, Ka-52M

Youtube/Printscreen

Ruski helikopter, Ka-52M, Foto: Youtube/Printscreen

Rusija planira da testira dorađeni helikopter Ka-52M "Aligator" na kojem je dodato novo oružje, prenosi portal vladinih nabavki.

Nacionalni centar za helikoptersku tehniku objavio je informacije o nabavci opreme za proizvodnju i testiranje dva helikoptera Ka-52M. Ovi modeli nastali su na osnovu masovne proizvodnje helikoptera Ka-52.

Modifikovani helikopter uključuje nove navigacione sisteme, kao i sistem za kontrolu vatre i komunikacioni sistem. Pored toga, biće opremljen novom krstarećom raketom. Njegovo ime je sada "Proizvod 305". Trošak rada procenjuje se na 153,5 miliona rubalja.

2020. godine trebalo bi da se poboljšaju helikopteri iz masovne proizvodnje, a kraj za pilot test Ka-52M postavljen je krajem septembra 2022. godine. Nadogradnja Ka-52 omogućila bi upotrebu novog oružja i identifikovanje ciljeva na većoj udaljenosti. Pored toga, helikopter će biti opremljen dodatnim rezervoarima za gorivo, što će povećati domet leta helikoptera.

Ka-52 je helikopter za izviđanje i napad koji može izvoditi borbene zadatke u bilo koje vreme i u bilo koje doba dana. Može se koristiti ne samo za uništavanje tenkova, vojne opreme i neprijateljske snage, već i za borbu protiv neprijateljskih helikoptera i drugih letelica.