Sergej Šojgu došao u Beograd
Tanjug/Rade Prelić 20.10.2017.
Sergej Šojgu došao u Beograd

Tanjug/Rade Prelić 20.10.2017.

Sergej Šojgu došao u Beograd, Foto: Tanjug/Rade Prelić 20.10.2017.

Rusija pažljivo prati vežbe NATO u Evropi, poručio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Aktivnosti SAD i NATO u Evropi doprinose rastu napetosti na vojnom planu, a nacionalističko raspoloženje u Ukrajini provocira oružani sukob u Donbasu. Zbog svega toga, Rusija preduzima odgovarajuće mere, ističe Šojgu.

„I dalje pomno pratimo situaciju, tok prebacivanja i razmeštanja snaga NATO u Evropi u okviru vežbe ‘Branilac Evrope 2021’ (Defender Europe 2021). Pratimo prebacivanje pripadnika 53. Pešadijske brigade 29. divizije snaga Nacionalne garde SAD koji su prekjuče stigli u albansku luku Drač. Zajedno s njima stiglo je i 750 jedinica vojne tehnike“, rekao je Šojgu na sednici Saveta ministara Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja se održava u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu.

Šojgu upozorava da se u Evropi modernizuje infrastruktura, da raste intenzitet operativnih i borbenih priprema, da se realizuje američka koncepcija „četiri po trideset“ (da se u Evropi, u roku od 30 dana, pojavi 30 mehanizovanih bataljona, 30 eskadrila i 30 brodova).

„Podgrevaju se nacionalistička raspoloženja u Ukrajini što provocira oružani sukob u Donbasu, uključujući i pogranične ruske regione“, rekao je ruski ministar.

Šojgu ističe da Rusija premešta svoju vojsku u granicama svoje zemlje u skladu sa sopstvenim planovima i tu nema, niti može biti bilo kakvog spoljnog uticaja.

„U poslednje vreme samo oni lenji se nisu pridružili horskim optužbama na račun Rusije iz svakakvih razloga. Te ne sviđa im se što održavamo vežbe na svojoj teritoriji, te povratak vojnika u stalne baze ih nervira. Neko je odlučio da nas upozori na posledice naših aktivnosti na našoj teritoriji. Želim da istaknem da takva upozorenja ne prihvatamo i nameravamo da i dalje činimo sve što je neophodno da osiguramo bezbednost naših granica“, naveo je on.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021“. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.